Nove mjere za trgovine i trgovačke centre

0

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Stožera Davor Božinović rekao je da su pripremili odluku koja će vjerojatno tijekom dana biti potpisana, a odnosi se na posebnu organizaciju djelatnosti trgovina, najvjerojatnije od 12. prosinca do 10. siječnja, pri čemu će se maksimalni broj kupaca koji istovremeno može boraviti u prodavaonici određivati prema neto-površini prodajnog prostora.

Prodavaonice i trgovački centri su prema tome razvrstani u grupacije prema neto-površini prodajnog prostora. Broj kupaca koji istovremeno može biti u prodavaonicama ograničit će se tako da u onima koje imaju do 10 kvadrata istovremeno može biti samo jedan kupac, u onima od 11 do 100 kvadrata za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 10 kvadratnih metara, od 101 do 200 kvadrata najmanje 12 kvadrata, od 201 do 2000 najmanje 16 kvadrata, a za one s više od 2000 kvadrata za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 20 četvornih metara.

Za trgovačke centre najveći dopušteni broj kupaca odredit će se tako da za svakog mora biti osigurano najmanje 16 četvornih metara.

Prodavaonice i trgovački centri bit će obvezni na ulazu istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u njima. Obvezni su za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca – kao u slučaju raznih sniženja, popusta i predblagdanske nabave – poduzeti dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog i kako bi se osiguralo pridržavanje mjera.

Za prodavaonice s više od 2000 kvadrata i trgovačke centre uvode se i dodatne nužne epidemiološke mjere koje uključuju obustavu organiziranog prijevoza za kupce i posjetitelje te uvođenje redara koji će spriječiti prekomjerni ulazak kad broj kupaca prijeđe 90 posto dopuštenog broja.

Božinović je rekao da je odluka primjerena situaciji te da se ne bi trebale stvarati gužve.