Novi ophodni brod za HRM

0
Foto: youtube.com

Hrvatskoj ratnoj mornarici danas će biti predan prototip novog obalno-ophodnog broda, koji će nositi ime “Omiš”. Izgrađen je u Brodosplitu.

MORH je ugovor s Brodosplitom za gradnju 5 ovakvih brodova potpisao još prije četiri godine, no projekt je kasnio zbog brojnih preinaka i modifikacija. Hoće li se nastaviti s gradnjom serije od još četiri ista broda, odlučit će se nakon petomjesečnog testiranja na moru. 43 metra dug brod imat će 16 članova posade, uz zaštitu ZERP-a  pružat će pomoć otočnom stanovništvu, te sudjelovati i u potragama i spašavanjima na moru.

Svečanost primopredaje i imenovanja prototipa novog obalnog ophodnog broda Hrvatske ratne mornarice održat će se u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu s početkom u 11 sati, a nakon toga planirana je kratka plovidba Kaštelanskim zaljevom.

Prototip obalnog ophodnog broda nosit će ime “Omiš”, a u svojstvu počasnog kuma ime broda otkrit će Roko Vranić, otac Josipa Vranića, prvog poginulog pripadnika Hrvatske ratne mornarice i prve žrtve Domovinskog rata u Splitu.