Novi putnički brodar na hrvatskoj obali TP Line

0

TP Line prevozi putnike u modernim, brzim i pouzdanim katamaranima! To su komforni i brzi brodovi, od kojih se najnoviji, izgrađen 2019, kapaciteta 317 putnika i dužine 39 metra, zove Puntamika.

ZADAR – U Hrvatskoj se pojavio novi „igrač“ u obalnom linijskom prijevozu putnika na moru. Kupnjom prijevoznika G&V Line 2020. i njegovim preimenovanjem u TP Line Tankerska Plovidba na velika je vrata ušla u svijet pomorskog prijevoza putnika na Jadranu. Najveća brodarska kompanija u Hrvatskoj osnovana je 1955. te je stekla je ogromno znanje i iskustvo u pomorstvu koje se sad sprema upotrijebiti i u putničkom brodarstvu kroz TP Line koji već sad raspolaže s pet katamarana dok se šesti katamaran u floti očekuje u prvim danima ljeta 2022.

PR

Četiri od 6 plovila proizvedeno je s namjenom prijevoza putnika u Singapuru, vrlo bogatoj državi i jednom od najjačih lučkih središta u svijetu. To su komforni i brzi brodovi, od kojih se najnoviji, proizveden 2019. zove Puntamika prema poluotoku u Zadru na kojem se nalazi poznati svjetionik. Dug je 39 metara, a prima 317 putnika.

Promotivna cijena za „male moreplovce“
Katamaran Puntamika trenutno plovi na liniji Split-Hvar na kojoj će do 29. svibnja ploviti dva puta dnevno. Katamaran kreće iz Splita svakog dana u 10:15 i u 16:45 dok u obrnutom smjeru isplovljava u 11:30 i 18 sati. Putovanje u jednom smjeru traje oko sat vremena, a katamaran plovi bez zaustavljanja najkraćom rutom kroz Splitska vrata. Od 29. svibnja TP Line počinje na ovoj liniji ploviti četiri puta dnevno i to sve do 1.10. kad će katamaran Puntamika ponovno polaziti dva puta dnevno. Na relaciji Split-Hvar plovidba je planirana sve do 15. studenog.

PR

Na spomenutoj liniji u tijeku je velika akcija u sklopu koje je TP Line pripremio promotivnu cijenu za „male moreplovce“, odnosno djecu do 12 godina starosti koja će zaključno s navedenim nadnevkom ploviti za „kvarat cijene“, točnije za 30 kuna u jednom smjeru i to sve do 29. svibnja. Važno je naglasiti da bebe putuju besplatno tako da je ovo lijepa prilika da roditelji povedu svoje najmlađe na upoznavanje otoka Hvara. Cijena za ostale putnike iznosi 120 kuna. S obzirom da Hvar obiluje lijepim mjestima za kupanje kao što su šljunčane plaže Banj i Lanterna oko Starog Grada i pješčana uvala Mina kraj Jelse te vrijednom kulturnom baštinom poput Starogradskog polja koje od 2008. štiti UNESCO šteta je ne posjetiti četvrti najveći otok u Hrvatskoj. Sam grad Hvar diči se Pjacom koja je najveći trg u Dalmaciji, Katedralom Sv. Stjepana, utvrdom Forticom te Arsenalom i povijesnim kazalištem. Hvar je poznat i kao party destinacija tako da na ovom mjestu i ljubitelji noćnog života mogu doći na svoje.

PR

Olakšali život žiteljima Lastova
Uz komercijalne brzobrodske linije TP Line plovi i na državnim brzobrodskim linijama. Tako katamaran Anastazija plovi na državnoj brzobrodskoj liniji 9808 koja povezuje Lastovo i Korčulu s Dubrovnikom pristajući u lukama Ubli, Korčula i Gruž. S Lastova svakog dana osim nedjelje kada polazi sat kasnije kreće u 6 sati. U 7:15 je u Korčuli, a u 9:35 u Dubrovniku iz kojeg u 13 sati ponovno plovi za Lastovo gdje stiže u 16:30 nakon što u 15:05 pristane u Korčuli. Ne treba ni naglašavati koliko su ova linija i Anastazija olakšali život žiteljima Lastova povezavši ih s regionalnim središtem Dubrovnikom. Katamaran Anastazija izgrađen je 2018. u Španjolskoj. Prima 300 putnika i dug je 29.95 metara, a ime je dobio po svetici zaštitnici grada Zadra kojoj je posvećena i Zadarska katedrala.

Uz liniju 9808 TP Line plovi i na državnoj brzobrodskoj liniji 9707 gdje tijekom cijele godine s Dubrovnikom povezuje Sobru na Mljetu te Šipansku Luku na Šipanu s dubrovačkom lukom Gruž, dok ljeti, u vrijeme turističke sezone plovi i za Polače na zapadu Mljeta, grad Korčulu i luku Ubli na Lastovu. Vrijeme polaska katamarana ovisi o danu u tjednu i dijelu godine, a red plovidbe moguće je pogledati na web stranicama www.tp-line.hr.

Flota i okoliš
Osim Puntamike i Anastazije, TP Line flota sastoji se od još 3 katamarana. Prvi katamaran singapurske proizvodnje koji je TP Line kupio zove se Aenona po antičkom nazivu grada Nina. Izgrađena je 2016, može primiti 200 putnika i dugačka je 33 metra. Katamaran Arta nešto je veći od Aenone, zapravo istih dimenzija kao Puntamika. Prima 317 putnika, dug je 39 metara, a proizveden 2017. Ime je dobio po nenaseljenom otoku u akvatoriju između Murtera i Pakoštana. TP Line raspolaže i starijim katamaranom Nona Ana, proizvedenim 1990, kapaciteta 202 putnika i duljine 28.75 metara koji se koristi kao pričuvni katamaran u slučaju potrebe.

U svom poslovanju TP Line vodi računa o okolišu. Noviji katamarani građeni su po visokim ekološkim standardima što znači znatno manje zagađuju od onih starijih. Posvećenosti TP Linea smanjenju zagađenja govori i projekt izgradnje električnog broda koji je u planu. U budućnosti ova tvrtka planira širiti poslovanje nabavom novih katamarana koji bi vozili na novim komercijalnim i državnim linijama, ali i nabavom drugih vrsta brodova kako bi i ponudila uslugu pouzdanog, udobnog i brzog prijevoza putnika domaćim ljudima i njihovim gostima na Jadranu.

Svi zainteresirani su i više nego dobrodošli na TP Line katamaranima čija će vas iskusna i vješta posada brzo, udobno i prema redu plovidbe prevesti na željenoj relaciji. Više o samoj tvrtki i linijima na kojima plovi moguće je saznati na Facebook stranici, Instagramu te na web stranici TP Line gdje možete kupiti karte i osigurati svoje mjesto na modernim i pouzdanim katamaranina.