Obilježen Dan antifašističke borbe

0
Foto: PR Grad Split

Dan antifašističke borbe obilježen je  prigodnim programom u organizaciji Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije u Muzeju grada a u petak, na sam praznik, predviđene su dvije proslave u organizaciji  Udruga antifašista te splitske ljevice na čelu s SDP-om.

Na svečanosti u organizaciji Grada, uz gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i župana Blaženka Bobana nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar, gradski i županijski vijećnici, predstavnici vjerskih zajednica i nacionalnih manjina, policije i HRM-a, predstavnici braniteljskih udruga i ostali uzvanici.

U svom obraćanju gradonačelnik Andro Krstulović Opara pozdravio je sve prisutne, a posebno hrvatske branitelje pobjednike iz Domovinskog rata i pobjednike iz II. svjetskog rata. Rekao je kako nazočni gradski i županijski vijećnici na najbolji način pokazuju da je ovo državni praznik s najvećim dignitetom. Citirajući Ustav Republike Hrvatske gradonačelnik je poručio kako se nikad nije odmaknuo od izvorišnih osnova koje je napisao osobno otac hrvatske državnosti i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman 1990. godine, ponosni sudionik borbe za slobodu, a koje su izglasali saborski zastupnici u svom prvom sazivu među kojima je bio i on.

„Tu jasno stoji da su temeljne vrijednosti prava hrvatskog naroda između ostalog i antifašistička borba i odluke ZAVNOH-a 1943., nasuprot NDH. U samobitnosti hrvatskog naroda, u slobodarstvu dalmatinskoga puka, u hrabrosti Splićana zadnji 100 godina vrlo je jasno napisano što je temeljna vrijednost kod Hrvata i putokaz u borbi za slobodu“ rekao je gradonačelnik. Svima je čestitao nacionalni praznik te dodao kako ga ispunjava ponosom činjenica da je kao mladić, pod preporukom predsjednika Tuđmana bio suradnik pok. generala Janka Bobetka koji je bio u Brezovici 22. lipnja te da to smatra privilegijom i ponosom, istim kao i onim kad je stajao pred Damirom Krstičevićem i Antom Gotovinom. „To je sva punina i dokaz kompletnog integriteta i cjelokupnosti bića hrvatskoga naroda. Borba protiv nepravde i zla, borba za slobodu. U vjeri da ćemo tako i nastaviti i da će tako i ostati uvijek ću se boriti za ta načela, a vaša potpora donijeti će nam samo uspjehe“ poručio je gradonačelnik.