Obilježen Dan oslobođenja grada Splita

0

U Splitu je svečano obilježena 71. obljetnica oslobođenja Grada Splita od fašizma.

Jutros u 9 sati izaslanstva Grada i Udruge antifašista i antifašističkih boraca položila su vijence na Spomen kosturnicu palima u Narodnooslobodilačkom ratu, na Groblju branitelja iz Domovinskog rata te na Središnji križ na Gradskom groblju Lovrinac. Potom su izaslanstva položila vijence na Spomen ploču osloboditeljima Splita na Pjaci. Gradonačelnik Ivo Baldasar je kazao: Obilježavanje obljetnice oslobođenja grada Splita na kraju 2. Svjetskog rata važno je zbog cijelog niza stvari, a osobito da se vidi i da se podsjetimo da postoji jedan određeni kontinuitet u kojem su građani grada Splita, a i Hrvati općenito, uvijek bilo za to da imaju svoju zemlju, da se za nju bore, a to znači da se bore za slobodu. Prema tome, ’44., ’91., ’94., ’95., mislim da su to sve stvari o kojima treba vodi računa, podsjećat se povremeno da imamo kontinuitet i da uvijek imamo jasno izraženu želju za vlastitiom državnošću i vlastitom slobodom.

Oslobođenje Splita imalo je veliko političko i vojno značenje s obzirom na ondašnju britansku politiku ali i na činjenicu što se bez oslobođenja Splita nije moglo zamisliti konačno oslobođenje ostalih krajeva Dalmacije i razvoj borbenih djelovanja prema Bosni i Lici. Čelnik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita, Josip Milat je izjavio: Taj dan je višestruko važan. Prvo zato što je to bio dan kada je Split konačno oslobođen od svih oblika tuđinske vlasti, od fašista i ustaške vlasti. To je dan kada su rodoljubi ovoga grada i njegove uže okolice omogućili da se stvori država kakvu smo kasnije imali. To je naprosto dan kojim se moramo sjetiti ne samo onih koji su svoj život dali za to nego svih onih desetaka tisuća ljudi koji su potpomagali pokret otpora. Njih se moramo sjećati ne samo da im odamo priznanje zato što su dali svoje živote nego zato što je to jedno upozorenje da se fašizam, to najveće zlo u povijesti čovječanstva, više nikada ne ponovi.

Na Dan oslobođenja grada Splita ne možemo ne spomenuti da Split nema niti jednu ulicu posvećenu antifašističkoj borbi iako je gotovo trećina grada na razne načine sudjelovala u antifašističkoj borbi te su građani Splita dva puta tijekom Drugog svjetskog rata oslobađali svoj grad od fašizma. Konačno oslobođenje grada od fašizma, 26. listopada 1944. definitivno je jedan od najvažnijih datuma u povijesti Splita. No, za njega nije bilo mjesta na štandaracu na Pjaci gdje su uklesani najvažniji datumi iz povijesti grada.

Obilježavanje 71. obljetnice oslobođenja grada Splita Obilježavanje 71. obljetnice oslobođenja grada Splita Obilježavanje 71. obljetnice oslobođenja grada Splita