Obilježen „Dan splitskog sporta“!

0

Dodjelom nagrada na prigodnoj svečanosti u Vili Dalmacija obilježen je Dan splitskog sporta. Najveće priznanje Splitskog saveza sportova, „trofej Fabjan Kaliterna“, dobili su dugogodišnji sportski djelatnici Srećko Čudina i Boris Pentić.

„A čujete, to je cili život. Ovo je 70 godina sportskoga života. Najprije sam bija u aeroklubu, prije rata, onoga rata. Igra sam u Splita, onda je doša veliki rukomet di sam bija dvije godine i onda sam se razbolija na pluća. Onda sam se ’51. počea bavit kuglanjem i tu sam osta 40 i nešto godina. Uz to sam u nogometnom savezu Splita bija priko 20 godina i dobija sam priznanje od europske federacije. Bija sam i sudac i delegat utakmice i rukometu, nogometu..a šta ja znam di sam sve bija“, rekao nam je Čudina, dok je Pentić cijeli život u jednom klubu – splitskom Jadranu: „Jesam, i dan danas sam aktivan..i nije mala stvar dobit nagradu u gradu Splitu koji je perjanica športa u Hrvatskoj i jedan od rijetkih gradova u svitu kad bi se gledalo po broju postignutih vrhunskih športskih rezultata. Drago mi je da sam dočeka ovu nagradu iako ne mislim da je ona došla kasno niti da ona znači završetak nekoga moga rada. Ponosan sam da sam i dan danas u svome Jadranu i da dan danas mogu pomoć da Jadran napreduje i da mu je svaki dan sve bolji. Bija sam malo dite od 10 godina kad sam doša u Jadrana. Tamo sam se oženija, tamo sam provea cili svoj život, tamo su mi dica plivala tamo su mi sad unuci. Nekako imam dojam da je ovo kruna na sve to skupa i da ništa nije bilo uzalud“.

Godišnju nagradu za fair play i čestitost u sportu „Mihovil Rađa“ dobio je profesor Robert Kučić, koji se kroz desetljeća kao sportaš i sportski djelatnik zalagao za promicanje moralnih vrlina i čestitosti kao jedinog principa kojeg bi se sport trebao pridržavati: „Svaku nagradu u Splitu vrlo je teško dobit, a drugo, nagradu koju sam dobio, nosi ime mog dragog prijatelja s kojim sam 30 godina bio u predsjedništvu športskog saveza i kasnije, još desetak godina u muzeju športa. Tako da mi zaista puno znači. I konačno, svaka nagrada ostavlja nekakvi trag i na onome tko je dobio, a to znači da je ostalo traga i na onima koji je dodjeljuju. Ja vodim komisiju za povijest športa grada Splita, muzej sporta i tako…“

Posebna priznanja prigodom značajnih klupskih jubileja dobili su stolnoteniski klub Split za 50, judo klub Split za 60, te košarkaški klub Split za 70 godina rada. Predsjednik Splitskog saveza sportova, Igor Boraska: „Bila je zaista lijepa svečanost. Nagrađeni su ljudi koji su desetljećima davali svoj doprinos splitskom sportu. Mislim da su i pojedinci koji su izvanredni sportaši i sportski djelatnici nadasve veliki ljudi, i ovi klubovi koji su nagrađeni, svi su oni zaslužili veliku počast splitskoga sporta. Uvijek je sport bio taj kojim se split dičio i bit će i u buduće. Možda u nekim drugim sportovima od onih na koje smo navikli ali splitski sportaši će uvijek biti na svjetskom vrhu“.

Svečanosti je uz brojne uzvanike uveličao i svjetski veslački prvak Valent Sinković, koji je pozdravljen ovacijama. Dodajmo tome da će večeras na istom mjestu,u Vili Dalmacija,biti promovirana „Zaklada za sportsku izvrsnost“, koju je u veljači osnovalo Gradsko vijeće Grada Splita kako bi se prikupila dodatna sredstva za potporu vrhunskim sportašima i klubovima. Uz donacije, rad Zaklade financirat će se i organizacijom velikih sportskih priredbi, poput „Teniskog tjedna“ na kojem će u prosincu sudjelovati brojna poznata imena hrvatskog i svjetskog tenisa.