Održana javna tribina o stanju šume na Marjanu

0
Foto: Vojko Basic / CROPIX

Predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić iznio je kronologiju događaja od 2016. godine kad su primjećeni prvi borovi koji se suše. Tada je bilo 800 zaraženih stabala,da bi u studenom 2017. kada je otrkiveno da se radi o potrkonjaku bilo 8 tisuća zaraženih stabala. Lani u studenom broj zaraženih stabala popeo se na 20 tisuća, reako je Marinić.

U travnju prošle godine Hrvatska agencija za prirodu i okoliš traži da JU promijeni ocjenu stanja park šume iz zadovoljavajuće u ugroženu. Tek 26. travnja prošle godine počinju prvi radovi, a Ministarstvo poljoprivrede procijenjuje da 3 tisuće zaraženih stabala nije razlog za proglašenje naredbe o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja potkornjaka na Marjanu. U studenom pozivaju inspekciju zbog nepoduzimanja mjera koje je donijelo gradsko vijeće. Tek kad je JU izradila elaborat, županija ih upućuje na Ministarstvo poljoprivrede i donošenje naredbe. Sanacija je započela tek nakon tri prosvjeda građana. Godinu dana upozoravamo i nitko nije reagirao, a sad imamo milijunsku štetu, kazao je Marinić.

Stručnjak s Hrvatskog šumarakog instituta Milan Pernek upozorio je na namjerno/nenamjerno uznemiravanje javnosti kad se tvrdi kako je velike rupe u borovima izbušio potkornjak i izletio iz njih. Radi se o rupama koje prave strizibube. Zatim se osvrnuo na datum pojavljivanja potkornjaka. U gospodarskom programu stoji 2008., no sigurno je da tada ne radi nikakve probleme. Potkornjak je tu od kada je i alepski bor, ustvrdio je Pernek, dakle od 19. stoljeća i tada je napadao samo stara i bolesna stabla. sada se namnožio zbog klimatski ekstrema pa napada i zdrava stabla.

Mediteranski potrkonjak nije bio predvidljiv, tvrdi Pernek, a u lošijem stanju od Marjana je Ošjak. Promjer stabala koja su napadnuta potkornjakom pokazuje da je njihova starost oko 70 godina. Još nismo u fazi kada je narastao broj njegovih prirodnih neprijatelja, potrebno je raditi mjere sanacije. Sušenje borova ne znači i kraj Marjana,jer oko 70% stabala je zdravo, kaže Pernek.

Tribina se pomalo pretvorila u napad na predsjednika upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan Mirka Ruščića.

Posjetitelji tribine zaključili su kako je nastala situacija na Marjanu rezultat političke katastrofe. Vlasnik zemljišta na južnoj strani zatražio je dnevnik rada za svih 60 zaposlenih u Javnoj ustanovi.