Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Splita

0
Foto: RD/Mario Bašić

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Splita započela je velika završnica fešte sv. Duje koja će kulminirati na sam Dan Grada i njegova zaštitnika sv. Dujma 07. svibnja.

Kako to tradicija nalaže u splitskom HNK uz pozdravne govore lokalnih i državnih dužnosnika, dodijeljene su i nagrade ovogodišnjim laureatima, zaslužnim pojedincima i subjektima koji su svojim radom u različitim segmentima društva zadužili sve nas. S tim riječima svečanu sjednicu otvorio je predsjednik GV – a Boris Ćurković.

U ime predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića čestitke splićanima povodom njihova dana uputio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je naglasio kako se i osobno osjeća dijelom Splita.

Uz želju da se priča uspjeha Splita u kulturnom, sportskom i društvenom životu nastavi istim žarom kao i do danas, okupljene je u ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović pozdravio njen izaslanik, ujedno i splićanin Andro Krstulović Opara:”Moram iskreno kazati da mi je žao vidjeti poluprazan teatar, ljudi su štufi protokola. Ne smijemo biti štufi jer danas je prilika iskazati zahvalnost ljudima koji su zadužili Split. Uz Dujin blagoslov, puno rada i vjeru u sebe, pinku dišpeta siguran sam da će biti ponos svima nama a pogotovo našoj dici.

Želju Splita i splićana da napokon dobije status velikog grada uputio je gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. Tim povodom pozvao je sve čelnike političkog života na zajedništvo, te naglasio kako Split nije ni crven ni crn, ni zelen. Kako je kazao Split je oduvijek bio svoj;”Split i splićani traže ono što im pripada. To je decentralizacija koju često spominjemo i zagovaramo. To ne bi trebala biti isprazna fraza, hir prkosnih dalmatinaca. Status velikog grada nije titula kojom se želimo okititi iz kaprica. Želimo i tražimo efikasne alate kako bi rezultati našeg rada bili brži i efikasniji.

Prim.dr. Ante Tukić, dr.med. i prof.dr.sc. Izet Hozo dobili su nagradu Grada Splita za životno djelo. Dobitnici osobnih nagrada za 2015. godinu su Daniela Jelić i dr. Joško Kalilić, a skupnih Hrvatska ratna mornarica i Udruga za osobe s cerebralnom paralizom. U ime nagrađenih zahvalio se profesor Hozo:”Hvala svima na ovom uzvišenom trenutku i zajedničkom druženju uz poruk neka godine koje dolaze iznjedre nove laureate najlipšeg grada na svitu, našeg Splita.

Prava feša tek počinje. Sajam Sudamje već je započeo, sutra nas čeka procesija i sveta misa, potom tombola, pa veliki koncert u čast sv. Duje. Splitska Riva postaje centar svita, a tamo smo sutra u našem terenskom studiju i mi s puno iznenađena za sve vas.

nagrade grada-0003