Održana vježba operativnih snaga na Brdima

0
Foto: Civilna zaštita Split

Održana je pokazna vježba operativnih snaga sustava Civilne zaštite „Brda 2021“, a operativne snage demonstrirale su spremnost reagiranja i djelovanja u okolnostima simuliranog ispuštanja amonijaka iz auto-cisterne i opasnosti po građane i okoliš.

Vježba se zasnivala na točno definiranom scenariju proizašlom na simulaciji događaja uz predviđene parametre i uz pomoć programa „Aloha“ koji sukladno uvrštenim parametrima pomaže u određivanju područja zahvaćenog štetnim utjecanjem amonijaka.

Odmah po zaprimanju dojave Centar 112 je u 14 sati na mjesto nesreće poslao JVP Split, PU SD, Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ i Hitnu pomoć. Po dolasku na teren o zatečenom stanju zapovjednik JVP Mario Mikas je izvijestio načelnika Stožera civilne zaštite Grada Splita, Bojana Ivoševića, koji je izdao naredbu za aktivaciju sustava Civilne zaštite i imenovao koordinatora na lokaciji, Nenada Ružića. Time je pokrenuta sinkronizirana intervencija i akcija vatrogasaca, Hitne pomoći, Crvenog križa, HGSS-a, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Odsjeka za sigurnost i upravljanje kriznim situacijama pri Uredu Grada, a koji su propisanim djelovanjem u okviru svojih nadležnosti, osigurali zone sigurnosti, kontrolirali promet, zbrinuli građane, monitorirali koncentraciju amonijaka,izvještavali građane i poduzimali sve potrebne radnje predviđene u okolnostima konkretne, realne opasnosti.

Terenska vježba u trajanju od 45 minuta pokazala je optimalnu spremnost operativnih snaga sustava Civilne zaštite, što je ispred JVP-a Grada Splita potvrdio koordinator vježbe na lokaciji Nenad Ružić:

Jedinstvena je ocjena svih sudionika da je vježba bila vrlo uspješna. Komunikacija na terenu bila je jako dobra, svi postupci uspješno provedeni, sustav je sposoban provesti mjere u cilju zaštite zdravlja i sigurnosti građana, okoliša i imovine. Ovakve vježbe služe preventivno, kako bismo testirali sustav i poboljšali ga, kazao je Ružić.