Olimpijske igre odgođene zbog koronavirusa!

0
Foto: hvs.hr

Odluku su zajednički donijeli japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

Abe je predložio, a Bach se složio kako je ljeto 2021. krajnji rok za održavanje Igara, čiji službeni naziv, bez obzira na odgodu, ostaje Tokio 2020. Istovremeno su odgođene i Paraolimpijske igre.

Na telefonskoj konferenciji sudjelovali su i guverner Tokija Yuriko Koike, predsjednik Organizacijskog odbora Tokio 2020 Yoshiro Mori i japanska ministrica za Olimpijske igre Seiko Hashimoto, potvrdila je japanska Vlada.

Predsjednik MOO-a i premijer Japana zaključili su kako Igre moraju biti odgođene na datum iza 2020., ali ne kasnije od ljeta 2021., kako bi se sačuvalo zdravlje sportaša, svih uključenih u Olimpijske igre i međunarodne zajednice, stoji u zajedničkoj izjavi Međunarodnoga olimpijskog odbora i Organizacijskog odbora Tokio 2020.

Čelnici su se složili da Olimpijske igre u Tokiju mogu biti svjetionik nade svijetu u ovim teškim vremenima i kako olimpijski plamen može biti svjetlo na kraju tunela u kojem se svijet trenutno nalazi. Stoga je dogovoreno da olimpijski plamen ostane u Japanu, dodaje se u priopćenju.

Igre su u povijesti tri puta bile otkazane – 1916., 1940. i 1944. – u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata. Ovo će biti prve ljetne Olimpijske igre koje će se održati u godini koja nije prijestupna. Olimpijada – razdoblje između jednih i drugih Igara – trajat će pet umjesto četiri godine, a Olimpijada između Tokija 2020. i Pariza 2024. samo tri godine.

To otvara brojna pitanja koja će Međunarodni olimpijski odbor morati rješavati u suradnji s organizatorima Igara, nacionalnim olimpijskim odborima i međunarodnim sportskim savezima. Bit će potrebno osigurati dostupnost svih sportskih objekata u novom terminu i prilagoditi kalendare natjecanja za 33 sporta. Zbog svega toga, zasad još nije objavljen novi datum svečanog otvaranja Olimpijskih igara.