Olimpijski kvalifikacijski turnir u Splitu igrat će se dogodine

0
Foto: Hrvatski košarkaški savez

Nakon što su Olimpijske igre odgođene za 2021., za sljedeće ljeto su odgođeni i kvalifikacijski turniri, uključujući onaj koji će se igrati u Splitu. Eurobasket je odgođen za 2022.

Turnir u Splitu trebao se igrati od 23. do 28. lipnja. Novi datum je između 22. lipnja i 4. srpnja 2021. Točan datum bit će potvrđen nakon odobrenja Međunarodnog olimpijskog odbora.

Eurobasket i FIBA AmeriCup 2021. odgađaju se za prvu polovicu rujna 2022. Kako bi se ograničilo opterećenje igrača i proširilo mogućnosti unutar kalendara, reprezentacije koje sudjeluju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo će utakmice originalno predviđene za rujan 2022. odigrati u kolovozu 2022. u sklopu priprema za Eurobasket i AmeriCup. Svi preostali datumi kvalifikacija za kontinentalna prvenstva 2021. i Svjetsko prvenstvo 2023. zasad ostaju nepromijenjeni.

FIBA Afrobasket 2021. (24. kolovoza do 5. rujna) pomiče se za tjedan dana, a FIBA Asia Cup 2021. (od 17. do 29. kolovoza) za dva tjedna kako ne bi došli u koliziju s Olimpijskim igrama u Tokiju.

Za hrvatsku žensku seniorsku reprezentaciju promjena neće biti. Datumi kvalifikacija za Europsko prvenstvo i samog Europskog prvenstva ostaju nepromijenjeni.

Što se tiče EuroBasketa koji će se igrati u rujnu 2022. i njegovog pripremnog perioda, možemo biti zadovoljni. Kako su kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo pomaknute u pripremni period za Europsko prvenstvo, time smo sigurno dobili na fondu igrača, rekao je predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković. On je kao član Upravnog odbora FIBA Europe sudjelovao u razgovorima oko promjena u kalendaru.

Pojasnio je pobliže i situaciju s olimpijskim kvalifikacijskim turnirima. Bilo je govora da će se se oni pomaknuti na rujan ove godine. Moje je stajalište bilo da, uz trenutnu situaciju s pandemijom te gospodarsku situaciju koja slijedi, a uzimajući u obzir i posljedice potresa u Zagrebu, to ne bi bilo ostvarivo. FIBA je sagledala cjelokupnu situaciju, saslušala mnoge i donijela odluku da se ti turniri ipak odgode za sljedeću godinu, pojasnio je Stojko Vranković.