Omiški hommage Arsenu Dediću: Matija svira Arsena!

0

Nastupajući na književnoj manifestaciji Jurini jablani 2014. Arsen oduševljen omiškom publikom Kaštelanovim Zakučcem i pjesništvom izjavljuje: „Vratit ću se opet ali u društvu svog sina Matije  jednog od najboljih jazz europskih pijanista“.

I eto, Arsen se ponovo vraća u Omiš u okviru 28.omiškog kulturnog ljeta 2017. Okosnicu programa čine Matijini aranžmani očevog umjetničkog stvaralaštva sabrani u Porinom nagrađenom albumu godine ‘Matija svira Arsena’, ali ovom intimnom, a istovremenom grandioznom obilježavanju Arsenovog umjetničkog lika i djela pridružit će se vrsni umjetnici  Lea Dekleva i Zoran Predin.

Ovaj album se dogodio u trenutku jednog mog emotivnog stanja, u špici pijanističke vještine i predivnom ambijentu Vatroslava Lisinskog. Žao mi je što otac neće čuti ovaj album jer mislim da bi on sad bio zbilja zadovoljan i to iz puno razloga. Uspio sam objediniti to da bi sada i šire mase, koje to čuju, trebale prepoznati pjesme moga oca, a u zamišljenom konceptu uspio sam ostvariti i neke svoje i pijanističke, konceptualne i harmonijske želje. Ustvari osjećam da sam uspio odsvirati tu jako željenu zlatnu sredinu. Ovo je za mene bilo jedno osjetljivo glazbeno putovanje”, sa sjetom je rekao Matija.

Čuti ćemo prekrasne interpretacije raznih pjesama  jednog od najvećih umjetnika, skladatelja, pjesnika, kantautora, pjevača i aranžera Arsena Dedića, u intimnim izvedbama velikog hrvatskog pijanista i njegovog sina Matije Dedića. Od naslovnih tema iz “Glembajevih” i “U registraturi”, preko klasika “Sve što znaš o meni”, “Kuća pored mora” i “Moderato cantabile” do pjesama “Razgovor s konobarom” i “Ne plači”, „Ni ti ni ja“, „Za ludu me svitovala mati“, „Dida moj“, „Ne plači“. U omiškom hommageu će nastupiti  legendarni kantautor, vokalist Zoran Predin te sjajna umjetnica i kantautorica Lea Dekleva.

Svečana atmosfera, u kojoj tonovi tipaka klavira kao ledene suze padaju u vaše uši, vode vas terenom klasika domaće glazbe, ali na drugi način od kolektivno zapamćenog. Matija je svjestan da brzopotezna svirka nije ono što se traži, umjesto toga odmjerenost i fascinantna lakoća u proširivanju osnovnih tema vode vas na duhovno putovanje u raznim smjerovima… Dapače, radi se o glazbi koja je pomirila vrhunski pijanizam i izniman ljudski faktor“,  zapisao je glazbeni kritičar Hrvoje Horvat.

Matijin album osvojio je pet Porina među kojima i onaj za „Album godine“ te za „Najbolju izvedbu jazz glazbe“ (“Ni ti ni ja”), „Najbolji aranžman“ (“Kuća pored mora”), „Najbolji instrumentalni album“ (“Matija svira Arsena”) te za „Najbolju instrumentalnu izvedbu izvan klasične i jazz glazbe“ (Matija feat. Miroslav Tadić za skladbu “Ne plači”).

Ulaznice u  za omiški hommage Arsenu ”Matija svira Arsenu” dostupne su po cijeni od 100 kuna u prostorijama  Centra za kulturu Omiš i Narodnoj knjižnici Omiš (svaki dan od 9.00 do 15.00 sati), te preko on line sustava www.croatia-tickets.com i na prodajnom mjestu Slobodne Dalmacije-Hrvatske mornarice 4.