Online kupnja postaje sigurna!

0
Foto: aceitedeoliva.com

Nema više scenarija u kojem umjesto mobitela dobijete ciglu. Ovo je samo jedan od primjera online prevare zbog kojeg se potrošače godišnje oštećivalo za 64 milijarde eura. To je za 10 milijardi eura više nego što iznosi naš državni dug.

U Europskoj Uniji se uvodi oznaka za sigurnu kupnju koja će nas osigurati od online prevara prilikom kupnje.

“Oznaka za sigurnu online kupnju će na neki način kupcima ulijevati povjerenje da se radi o europskom trgovcu jer europsku trgovac mora poštovati prava koja, recimo, kineski trgovac ne mora. Oznaka bi jamčila da je riječ o europskom prodavaču koji poštuje pravila i samim tim bi se potakla trgovina”, kazala je za Radio Dalmaciju hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Jedno od prava koje kupci dobivaju ovim projektom je i pravo da se proizvod može vratiti nakon 15 dana od kupnje. Također, ako kupac preuzme digitalni sadržaj koji nije ispravan, kupac je do sad morao dokazivati da je neispravan, sad više ne mora. S ovim promjenama europski trgovci bi mogli biti u lošijem položaju u odnosu na trgovce iz Amerike ili Azije, ali kupci će biti sigurni da će dobiti ono što se prodaje.

“Te oznake bi imale sve oznake koje su europske. Do sad je to bilo nemoguće saznati. Ako su stranice i imale europsku domenu, ne znači da je to trgovac iz EU. Vjerojatno je to postavio jer je mislio, i vjerojatno ispravno, da će to kupcu na neki način uliti povjerenje”, kazala je Biljana Borzan.