Opasan incident – Turska srušila ruski zrakoplov

0
Foto: aerom.com.ar

Tursko zrakoplovstvo srušilo je u utorak vojni zrakoplov koji je povrijedio turski zračni prostor blizu granice sa Sirijom, izvijestile su informativne postaje NTV i CNN-Turk citirajući turske vojne izvore. Jedan pilot je poginio, a sudbina drugog, za sada, nije poznata.

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je da je jedan od njihovih borbenih zrakoplova srušen na visini od 6.000 metara te da je pao u Siriju. Navodno je oboren paljbom sa zemlje, objavila je novinska agencija Interfax. Rusi tvrde da nisu ušli u turski zračni prostor, time i u zračni prostor NATO-a, a što, kazali su, mogu i dokazati.
Dmitri Peskov, glasnogovornik Vladimira Putina, izjavio je da je riječ o ozbiljnom incidentu.
“Trenutno nismo upoznati s razlozima pada našeg borbenog zrakoplova. Ono što što sigurno znamo, zrakoplov je bio u sirijskom zračnom prostoru iznad sirijskog teritorija”, izjavio je Peskov.

Turski vojni dužnosnik kazao je za Reuters da je zrakoplov turskih vojnih snaga F-16 srušio tada još neidentificirani borbeni zrakoplov koji je povrijedio turski zračni prostor nedaleko od sirijske granice. Dužnosnik je dodao da je zrakoplov ignorirao upozorenja. Izdano je 10 upozorenja u pet minuta. Turski službeni izvori navode da su uočena dva aviona kako se približavaju granici, a jedan od njih je oboren.
Nije sasvim jasno je li avion oboren sa zemlje ili su ga srušili turski lovci.

(hina)