Operacija Mamma Mia!

0

Talijanska porezna policija zaplijenila je više od 2000 tona lažnog maslinova ulja u operaciji nazvanoj “Mamma mia”, objavila je policija u srijedu.

Ulje je bilo deklarirano kao vrhunski proizvod talijanske kvalitete, a zapravo je spravljeno iz jeftinih ulja uvezenih iz Grčke i Španjolske, priopćila je Guardia di Finanza.

Policijski službenici proveli su racije u južnim pokrajinama Kalabrija i Apulija i otvorili istragu protiv osam osoba zbog malverzacija i lažne deklaracije u vrijednosti 13 milijuna eura.

Savez zemljoradnika Coldiretti pozdravlja policijsku akciju, ali upozorava na učestalost krivotvorenja prehrambenih proizvoda. Ističe da se uvezeno maslinovo ulje često miješa s domaćim kako bi se stvorio privid autohtonog talijanskog proizvoda.

Napose upozorava da bi prijedlog Europske unije o ukidanju carine za 70.000 tona maslinova ulja iz Tunisa mogao “dodatno potaknuti prijevare”. Ukidanjem carina EU želi pomoći krhkom gospodarstvu sjevernoafričke države da se oporavi nakon prošlogodišnjih terorističkih napada.(Hina)