Orepić: Stanje sigurnosti stabilno

0
Foto: Ranko Suvar / Cropix

Povodom terorističkog napada u Bruxellesu, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić poručio je da je stanje sigurnosti u Hrvatskoj stabilno.

Orepić je potvrdio da se podizanje stupanja pripravnosti na treći od četiri odnosi na zračne luke, te ceste i željeznicu, odnosno sve točke intenzivne komunikacije ljudi, sredstava i roba.

Hrvatska je stabilna i sigurna, a ta mjera je rezultat preventivnog pogleda na ukupnu situaciju, a ne nekakve konkretne ugroze na području Republike Hrvatske, kazao je. Potvrdio je i da je Hrvatskoj potrebna nova strategija nacionalne sigurnosti kao i da su u tom smislu već pokrenute određene radnje i postupci, kazavši kako ta strategija treba dati odgovore na izazove kao što je jučerašnji teroristički napad u Bruxellesu.

Ni jedan rat nije dobiven na teoriji prethodnog, nova strategija treba dati odgovor na nove izazove, izazove koje ćemo predvidjeti, kazao je Orepić dodavši da to treba biti dokument koji je u svakom trenutku prilagodljiv situaciji.

Orepić nije htio odgovarati na pitanja novinara vezana uz kadrovska rješenja u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA), to jest činjenicu da je napola smijenjen ravnatelj Agencije Dragan Lozančić, čije je razrješenje početkom veljače supotpisala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te se čeka odluka premijera Tihomira Oreškovića. Pitanje vodećeg čovjeka rješavaju premijer i predsjednica, to je njihov dio obaveze, a SOA potpuno funkcionira, kazao je ministar Orepić dodavši da situacija vezana uz SOA-u ne utječe na stanje sigurnosti.

Orepić je rekao je da na stanje sigurnosti ne utječe ni odnos između njega i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, koji je zadužen za nacionalnu sigurnost. Ne utječe. Budite sigurni da ne, kazao je Orepić odgovarajući na pitanje novinara utječe li na nacionalnu sigurnost to što si on i Karamarko stalno šalju neke poruke. (Hina)