Oreščanin: U Tursku vodimo tridesetak igrača

0
Foto: Vladimir Dugandžić / Cropix

Hajduk u četvrtak leti za Tursku gdje će se do 26. siječnja pripremati za proljetnu polusezonu. Trener Siniša Oreščanin najavio je da će u Belek povesti tridesetak igrača.

Iza nas je pet treninga. Priključili smo mlade igrače kao poruku da Hajduk na njih u budućnosti najozbiljnije računa. Čeka nas 16 dana priprema u Turskoj. Tamo ćemo odigrati pet utakmica – Dinamo Bukurešt, Grasshoppers, Šahtar Donjeck, mađarski Ujpest i Šahtjor Soligorsk. Samo su četiri tjedna priprema umjesto uobičajenih šest. Od početka maksimalno radimo s loptom. Nema suhih stvari, mi i generalno nismo za ta suha trčanja. U Turskoj imamo pet utakmica u malom broju dana. Vodit ćemo tridesetak igrača da bismo mogli rasporediti opterećenje. Naglasak je na uigravanju momčadi. Što vi kažete ovdje, ne može litar u politar. Mislim da ćemo uspjeti to na najbolji način napraviti kako bi momčad bila spremna za „fajt” u Osijeku 3. veljače, rekao je Oreščanin. Osvrnuo se trener Hajduka i na prijelazni rok.

Svašta se provlači kroz novine u ovom periodu. Platežna moć nam je takva kakvu imamo. S obzirom na to teško je naći kvalitetu koja bi nas zadovoljila. Iz dana u dan se mijenjaju opcije, kako se prijelazni rok bliži kraju obično se „pod mus” na kraju nalaze nekakva rješenja. Kako je rekao sportski direktor Bjelanović, tražimo stopera i napadača. Radimo na tome, imamo i neke druge stvari i planove. Cilj nam je da malo smanjimo proračun pa gledamo igrače „ispod radara” koji bi nam jako koristili i bili dodana vrijednost za momčad. Željeli bismo stopera koji je jako dobar u građenju igre i funkcionira na širim prostorima. Da je konzistentan u svim fazama nogometne igre. Da je fokusiran i da nam bude stup. Što se tiče napadača, osobno bih volio polivalentnog igrača. Da isto tako može funkcionirati na širim prostorima, ali i kroz igru kao mantinela. Ali ovo što sam rekao dosta košta, kazao je Oreščanin. Novinare je zanimalo je li cilj lov na četvrto mjesto ili razvoj mladih igrača.

Cilj je i jedno i drugo. U ovom trenutku to je jedino normalno. Pričamo od prvog dana da ćemo se pokušati ušuljati u Europu. Ne bih se samo naslonio na mlade, naravno da nam je cilj da razvijamo cjelokupnu momčad. Ovaj prijelazni rok ćemo koncipirati razmišljajući na onaj u šestom mjesecu. Tako razgovaramo i već imamo neke opcije, pokušavamo bezecirati igrače za to. Cilj nam je razvijati ne samo mlade igrače, nego i ove malo starije koji će u šestom mjesecu biti jako zanimljivi za tržište. Svi imaju pravo da se nametnu. Oni koji to ne uspiju, participirat će kroz B momčad. Što se tiče nekih ponuda proteklih tjedana za mlade igrače, to je potvrda sustavnog rada u Akademiji. Tek će se vidjeti što se u Akademiji radi. To je sad počelo i kroz dato vrijeme će dolaziti sve više i više, poručio je Oreščanin.