‘Osmi povjerenik’ hrvatski kandidat za Oscara

0

Film ‘Osmi povjerenik’ redatelja Ivana Salaja hrvatski je kandidat za 91. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, odlučila je Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Uz ‘Osmog povjerenika’ u izboru su bili još ‘Agape’ Branka Schmidta, ‘Comic Sans’ Nevija Marasovića, ‘F20’ Arsena A. Ostojića, ‘Kratki izlet’ Igora Bezinovića i ‘Mrtve ribe’ Kristijana Milića.

Film Ivana Salaja ekranizacija je nagrađivanog bestselera Renata Baretića, smještena na izoliranom otoku Trećiću, čiji stanovnici nemaju potrebu za matičnom domovinom, političkom vlašću, crkvom. Naizgled idiličnu sliku poremeti dolazak ambicioznog i arogantnog mladog političara (Frano Mašković), koji je tamo stigao po kazni, nakon skandala s prostitutkom koji bi mogao naštetiti njegovoj političkoj stranci. Kao osmi po redu vladin povjerenik, on bi na otoku napokon trebao uspješno organizirati izbore i uspostaviti vlast, čemu prione uz pomoć osebujnog prevoditelja (Borko Perić) s trećićanskog – mješavine talijanskog, hrvatskog i australskog engleskog.

Glume još Ivo Gregurević, u ulozi do okrutnog oca, Nadia Cvitanović, Ukrajinka, žrtva bijelog roblja koja je na udaljenom otoku pronašla utočište od svojih progonitelja, Goran Navojec, koji je njezin zaštitnik te Filip Šovagović u ulozi svjetioničara. Važnu ulogu imaju sami Trećićani, od kojih jevećina statista s Brača, gdje se film snimao.

Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu film je osvojio više Zlatnih arena: za najbolju sporednu mušku ulogu (Borko Perić), za vizualne efekte (Tomislav Vujnović, Antonija Patljak, Siniša Mataić i Sandrino Požežanac), za kostimografiju (Morana Starčević), za scenografiju (Ivana Škrabalo) i za glazbu (Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz). Na Beach Film Festivalu u Ohridu ‘Osmi povjerenik’ je proglašen najboljim dugometražnim igranim filmom. Svečanost dodjele Oscara održat će se 24. veljače 2019.