Osumnjičeni za izlov tune na Braču

0
Foto: pixabay.com

Policijski službenici Postaje pomorske policije su u subotu 13. veljače provodili akciju usmjerenu na nedozvoljeni izlov tune kada su na otoku Braču u uvali Smrka zatekli 39-godišnjaka i 30-godišnjaka.

Prvi je zatečen s dvije tune ukupne težine 76 kg a drugi s jednom tunom težine 40 kg. Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su obojica počinili prekršaj u suprotnosti sa odredbama Uredbe Vijeća (EZ)br.1005/2008 i Zakona o morskom ribarstvu, zato što je u športskom i rekreacijskom ribolovu, ribolov plavoperajne tune dozvoljeno obavljati samo na način ulovi i pusti, tako da se ulovljena tuna mora pustiti prije izvlačenja na plovilo.

Također su predmetni počinili prekršaj obavljanja ribolova na udaljenosti manjoj od 300 metara od oznake položaja uzgajališta. Od predmetnih osoba oduzet je ribolovni alat-štapovi za lov velike ribe i tri tune.

Nadalje, spomenuti sukladno Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima imaju nadoknaditi štetu ribama i morskim organizmima u iznosu od 48.640,00 kuna odnosno 25.600.00 kuna.