Otočani traže izmjenu zakona: Omogućite besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju

0
Foto: Društvene mreže/Facebook

Udruga „Brački pupoljci“ već se deset godina bori za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu koji bi konačno omogućio besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka. U proteklom periodu primili smo u svojim prostorijama i na raznim sastancima predstavnike nekoliko ministarstava i više predstavnika Splitsko-dalmatinske županije te su nam svi obećali pomoć pri rješavanju pitanja besplatnog trajektnog prijevoza.

Posljednji sastanak ovakvog tipa održao se jučer u Supetru i to s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem. U ime inicijative za izmjenu članka zakona na tom sastanku prisustvovali su potpredsjednica udruge „Brački pupoljci“ Mirjana Nižetić i član udruge Mate Mladina koji su ovom prilikom ministra upoznali sa zahtjevima za osiguravanje prava na besplatan trajektni prijevoz otočke djece s teškoćama u razvoju.

Tijekom susreta, ministar Butković obećao je kako će čim prije predložiti Vladi Republike Hrvatske da se izmjene spornog članka 47. spomenutog Zakona usvoje po hitnom postupku te je informirao prisutne kako postoje procedure kojima se to može izvesti u kratkom roku.

Predstavnici udruge „Brački pupoljci“ poručili su na sastanku kako su zadovoljni odgovorom, ali radost je bila kratkog vijeka. Naime, ministar je u izjavama za medije netom nakon sastanka reterirao te rekao „kako će cjelokupna izmjena Zakona biti usvojena do kraja godine, a u njemu će biti posvećena posebna pozornost na kategoriju djece s teškoćama u razvoju, invalidne osobe i druge ranjive skupine.“

Ovakve izjave nisu u skladu s obećanjima izrečenima na sastanku održanom samo nekoliko minuta ranije te je ponavljanje iste one retorike koju slušamo posljednjih 10 godina. Iako smo mislili da su konačno stvari krenule nekim normalnim tijekom, ponovno nemamo jasno definirani rok jer o „kraju godine“ i „cjelovitim izmjenama zakona“ slušali smo i ranije. Malo je reći da se nijedno obećanje dosad nije ispunilo. Također nije jasno zašto je toliki problem promijeniti jedan članak Zakona kada je i sam ministar na sastanku potvrdio da se to može provesti kroz par tjedana putem hitne procedure. Roditelji i djeca s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka ne mogu više čekati jer svaki novi mjesec što se ovo prolongira, dodatno rastu naša financijska opterećenje. Borba za inkluziju djece s teškoćama u razvoju u društvo i ovako je puna izazova, a još je teže to provoditi na otoku gdje nemate pristup adekvatnoj terapiji ni popratnim edukativnim programima koje postoje na kopnu. Uz sve to, prisutni su i ogromni mjesečni troškovi prijevoza trajektom kako bi se djeci to i osiguralo – navodi se u priopćenju Udruge Brački pupoljci, te dodaju:

Poučeni ranijim iskustvom, sva obećanja i izjave uzimamo s rezervom, čekajući ipak da izrečeno postane zakonska regulativa. S obzirom da nisu odgovorili na naše pisane molbe za sastanak, postavljamo ovim putem sljedeća pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović:

  1. Koji su pravi razlozi zbog kojih ne želite odmah provesti izmjene članka 47. relevantnog Zakona koji bi omogućio besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju ako i sam ministar Oleg Butković kaže da je to izvedivo kroz hitnu proceduru?
  2. Zašto su članovi vladajuće koalicije u saborskom Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu glasovali protiv našeg prijedloga da se otočkoj djeci teškoćama u razvoju osigura besplatan trajektni prijevoz? Odgovor o usvajanju cjelovitog zakona „nekad“ do kraja godine ne smatramo adekvatnim jer se troškovi iz tjedna u tjedan gomilaju.
  3. Jeste li možda i vi, premijeru Plenkoviću, zajedno s g. Brankom Bačićem i ministrom Lovrom Kuščevićem zaboravili da ste porijeklom s otoka te da ste se kroz život zasigurno mogli upoznati s izazovima koje život u ovim dijelovima Hrvatske nosi?
  4. Hoćete li i nakon ove kampanje za EU parlament pa onda i one predsjedničke ponovno zaboraviti na otoke i njihove stanovnika na narednih četiri do pet godina i nove izborne utrke?

Naša borba za inkluziju otočke djece s teškoćama u razvoju i osiguravanja besplatnog trajektnog prijevoza traje dalje, uz nadu da će vladajući konačno prepoznati potrebe nekih od najranjivijih članova našeg društva, navodi se u priopćenju.

Pokrenuta je i peticija za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i obalnom pomorskom prometu. Istu možete potpisati OVDJE.