Otvara se izložba Zorice Bulić – “Beštijarij”

0

U Loggi Centra Zlatna vrata otvara se prva samostalna izložba akademske kiparice Zorice Bulić naziva „Beštijarij“. Izložba se za sve posjetitelje otvara u 19 sati, a moći će se razgledati sve do 2. listopada.

Naziv rada „Beštijarij“ spoj je riječi beštija (lat. bestia): životinja, zvijer ili čovjek sa životinjskim osobinama; i bestijarij (lat. bestiarium): ilustrirana zbirka priča o životinjama. Bestijarij je u starorimskom cirkusu označavao prostor za životinje, ali i za gladijatore koji su bili osuđeni na borbu sa životinjama.

Kako bih ukazala na besmislenost uvreda koje upućujemo jedni drugima usporedbom s bilo kakvom životinjom (kao što su koza, krava, tuka, magarac, konj, slon i razne druge), autorica je kukičala vezivnom jutom prepoznatljive elemente različitih životinja. Iskukičani dijelovi postavljeni su u izložbeni prostor, nasuprot kojih stoje ogledala te se poziva posjetitelje da im se približe, tj. stanu iza njih i promatraju svoj novi odraz čime sami interaktivno sudjeluju u izložbi i postaju dijelom eksponata.

svinjaPrislanjanjem lica na iskukičane njuške i uši posjetitelj postaje „hibrid“ dotične gledane životinje i njega samog. Na humorističan način se prikazuje besmislenost izraza poput: „uprasila se“ ili spora kao puž“ nekoj osobi u smislu pogrde i vrijeđanja. Pet instalacija je postavljeno u prostor od kojih su tri interaktivne. Interaktivne instalacije sastoje se od iskukičanih ušiju i njuške, tj. maski te željeznih stalaka koji ih drže u razini glave visine prosječnog čovjeka. Ispred njih su postavljena tri ogledala kako bi posjetitelji mogli vidjeti vlastiti odraz.