Otvoren 10. Festival mediteranskog filma Split

0

Rasprodanom hrvatskom premijerom bugarsko-grčkog filma „Slava“ u ljetnom kinu “Bačvice” otvoren je jubilarni 10. Festival mediteranskog filma Split, najposjećenija kulturna manifestacija Dalmacije.

Prve večeri FMFS-a prikazan je i kratkometražni „Med i mliko“, redatelja Marka Jukića koji se bori za nagradu od 10 tisuća kuna koja će biti dodjeljena pobjedniku programa „Ješke“. ‘Koliko god to možda čudno zvuči, iskreno, po deseti put sam iznova oduševljen kakvu fantastičnu publiku imamo. Često to ponavljam, ali čini mi se da smo večeras još jednom oborili rekord posjećenosti, atmosfera na oba filma je bila sjajna i iako nismo imali otvorenje puno protokola, večer je ispala fantastična i ponosan sam da smo na takav način pokrenuli još jedno izdanje. Neizmjerno me veseli što su nakon otvorenja, ljudi više pričali o kratkom nego o dugometražnom filmu što je još jednom opravdalo našu odluku da snažan fokus FMFS-a upravo bude na „Ješkama“ i kratkim filmovima’ rekao je direktor festivala Alen Munitić.

Večeras će u 21:30 sati na Bačvicama biti prikazana belgijsko-francuska koprodukcija „Insyriated“, koja stiže s nagradom publike za najbolji film programa „Panorama“ Berlinalea, a prije njega splitska publika će imati priliku pogledati „Zvir“ Miroslava Sikavice, s kojim je bio zapažen i u Cannesu.

Program u kinoteci „Zlatna vrata“ u 19 sati otvara kratki „More“ FMFS-ovoj publici poznatog Igora Šeregija, nakon kojeg slijedi „Projekt: Zajedno“ francuske redateljice Solveig Anspach koja zbog prerane smrti uslijed izgubljene borbe s karcinomom nije uspjela dočekati nagradu Cesar za najbolji scenarij, kao i onu u Cannesu. Za one koji se iza 21:30 sati nađu u središtu Splita na terasi kina Tesla besplatne su projekcije kratkih filmova iz Španjolske, Italije i Libanona.