Otvoren 6. Mediteranski festival knjige

0

U velikoj dvorani Sportskog centra gripe u Splitu otvoren je 6. Mediteranski festival knjige u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Manifestaciju  je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, a u sljedećih nekoliko dana MFK nudi iznimno bogati program promocija i radionica, te prodaju novih i starih izdanja.
Kako je na svečanom otvorenju rekla članica uredničkog odbora Patricija Horvat, ciljevi MFK-a su promicanje pisane riječi i čitanja, ali i promocija kulturnog identiteta.
“Nakon pet održanih MFK, ovaj je Festival postao važnom točkom na kulturnom zemljovidu Splita, Dalmacije i Hrvatske”, rekla je Patricija Horvat, koja je ukratko i predstavila program koji ima i međunarodni karakter, s autorima – pored hrvatskih – iz Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Istaknula je i ovogodišnji vizualni identitet s prizorima Mediterana iz objektiva Ive Pervana.
Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina istaknuo je rekao je da je ova manifestacija itekako prepoznata od građana Splita i Dalmacije.
“Pokazali smo da život uz knjigu itekako može biti zanimljiv i zabavan, ali ne smijemo zaboraviti ni kulturne politike koje želimo promovirati. Split živi s Mediteranskim festivalom knjige, i nadam se da će tako biti i u budućnosti”, rekao je Kozina.

Obraćajući se nazočnima u ime Grada Splita i gradonačelnika Ivice Puljka, pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mario Negotić najavio je da će Grad Split i sljedećih godina nastaviti podržavati MFK za kojeg se već može reći da je postao tradicionalni.
Zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja kao izaslanik župana Blaženka Bobana naglasio je da mu je MFK osobno najdraža manifestacija u Splitu i da je zaslužila svu potrebnu podršku. Splitsko-dalmatinska županija svoj je obol dala sudjelovanjem u organizaciji radionica na kojima sudjeluju učenici iz škola iz cijele Županije.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kazala je da joj je iznimno drago što se MFK razvijao do današnje veličine.

Dio svečanosti otvorenja bila je i izvedba jednog od prizora iz Roka i Cicibele, jednog od najpoznatijih djela Miljenka Smoje, čime je obiležena splitska Godina Miljenka Smoje. Legendarni splitski ljubavni par oživjeli su mladi glumci Monika Vuco Carev i Stipe Jelaska.
Festival traje do 1. listopada, ulaz za građane je besplatan, a u Velikoj dvorani će više od pedeset nakladnika iz Hrvatske i susjednih zemalja ponuditi veliki broj novih i starih izdanja po promotivnim sajamskim cijenama.
Nakon svečanog otvorenja na glavnoj pozornici Festivala program je krenuo jednom od svojih udarnih točaka, o jednoj od najvrućih tema kulturne javnosti. Na panel diskusiji pod nazivom “Aktualna ura” o Nacrtu prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku Kruno Lokotar razgovarao je s ministricom Ninom Obuljen Koržinek.