Ovogodišnji Dan žena Domine posvetile sjećanju na radnice splitske Jugoplastike

0
Foto: RD

Ovogodišnji Dan žena Domine su, kako su i najavile prošle godine, posvetile sjećanju na radnice nekadašnje splitske Jugoplastike, najvećeg ženskog kolektiva koji je zapošljavao preko 10.000 žena.

Poruka ovogodišnjeg obilježavanja Dana žena “Jednake pred zakonom ≠ jednake u životu!” preuzeta je iz jednog od mjesečnih biltena koji je izdavala “Jugoplastika” na temu Dana žena.

Akcija je simbolična zbog važećih epidemioloških mjera. Uz pratnju bubnjara, 15-ak volonterke su prošetale Marmontovom ulicom i na Matejušci raširile transparent “Jednake pred zakonom ≠ jednake u životu!”.

Hrvatska država protekli tjedan odbila je dva zakonska prijedloga koja izravno utječu na prava i položaj žena u Hrvatskoj. Prvi je prijedlog izmjena Kaznenog zakona prema kojima bi se kazneno djelo spolnog uznemiravanja procesuiralo po službenoj dužnosti, a ne samo po prijavi žrtve u roku od tri mjeseca, kao što je to sada. Drugi je Prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju koji omogućava korištenje obiteljske mirovine u određenom postotku uz vlastitu mirovinu. Nadalje, relevantna sociološka istraživanja pokazuju da žene i dalje rade većinu kućanskih poslova i vode brigu o djeci, što je pandemija samo dodatno produbila. Žene su uz to podnijele i dodatan teret pandemije bez adekvatnog priznavanja rada od strane države te su za 40 % više doživljavale nasilje. Ravnopravnost spolova nije dio javnih politika u RH, tako već šestu godinu nemamo Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova. Hrvatska država se kontinuirano oglašuje na kritike EU da njezini dokumenti i gospodarski izvještaji nemaju implementiranu ravnopravnost spolova. Istovremeno, statistički podaci zorno prikazuju gdje su žene danas u Hrvatskoj: više od 80% nekretnina su u vlasništvu muškaraca; više od 80% žrtava nasilja su žene; u socijalnim kategorijama tipa siromaštva, minimalnog dohotka i neplaćenog rada žene su većina, a u mjestima moći su manjina. Promijene su deklaratorne i zato ova poruka dana: “Jednake pred zakonom ≠ jednake u životu!” Sretan nam Dan žena! #ŽeneSplitaZaSveŽeneSvita – stoji u priopćenju Udruge Domine u povodu Dana žena.