Pa tko još voli siječanj?

0
Foto: fantazija-ja.blogspot.hr

Ono što je ponedjeljak u tjednu, to je valjda siječanj u godini. Siječnju se veseli samo onaj tko slavi rođendan tada. Siječanj je, ni kriv ni dužan proglašen najdužim mjesecom u godini.

I to ne u pozitivnom smislu!

Prvo moramo reći da blagdani sami po sebi donesu malo veselja, malo uzbuđenja, a na žalost za neke blagdani donesu i malo razočarenja jer se možda uspoređujemo s drugima ili sa onima koje gledamo u nekim programima gdje se ludo zabavljaju, a mi smo doma, možda sami, možda su nas upravo napustili neki naši dragi pa se osjećamo radi toga loše, kazala nam je psihologinja Ljubica Uvodić Vranić otkrivajući problem siječnja:  Kontrast se pravi kad očekujete puno jer što god se dogodilo onda izgleda malo. I ne samo to. Budući da puno očekujemo i da puno ulažemo, često više financijski nego emocionalno pa smo onda kad blagdani prođu najpraznijih džepova, više nego ikad. Kad peglamo kartice sve izgleda lako, u pet šest rata, nije problem ali onda rate počnu dolaziti na naplatu…

Rate ne zaboravljaju, to svi znamo! Kad bi bar pogriješile put, pa se ne znala vratiti. Al’ uvijek nas nađu. Iako, da se ne bi krivo razumjeli –  nije samo problem novaca. Ni blagdana. Ni kontrasta.

Činjenica je da objektivno nedostatak dnevnog svjetla, sunca, utječe na naše raspoloženje. Osim toga, hladnoća nas vezuje za unutarnji prostor, a kad smo unutra, manje se gibamo. Osuđeni smo možda na neke kućne aktivnosti, a svi znamo da veselje i adrenalin ide s gibanjem i kretanjem. Manje sunca, manje kretanja, manje druženja i slučajnih susreta na otvorenome, i eto, tri velika razloga, kaže Ljubica Uvodić.

Kako onda bez novaca popraviti svoje siječanjsko raspoloženje?

Vrlo je teško popraviti vlastito raspoloženje ali je vrlo lagano popraviti raspoloženje nekoga drugoga. Ako stavimo osmijeh na tuđe lice, izbrisat ćemo suzu sa svoga. To je popularna misao koju rado dijelim s ljudima, kaže nam Ljubica Uvodić.

Osmijeh ne košta ništa! A dobra knjiga je samo mrvu skuplja..

Moram reći da sam krajem prošle godine izdala knjigu ‘Devet vježbi opuštanja na kauču’ jer ima nekih jednostavnih načina kako se možemo opustiti i oraspoložiti i bez vježbanja i bez ulaganja velikih sredstava u tu našu fizičku aktivnost, rekla je Ljubica Uvodić.

Ma što god radili, spavali, jeli, trčali, pili, družili se, čitali knjigu, kuhali ručak – bitno je zadržati dobro raspoloženje.