Papandopulo kvartet na zatvaranju 62. Splitskog ljeta

0
Foto: PR

Čast da zatvori program ovogodišnjega, 62. Splitskog ljeta pripala je Papandopulo kvartetu. U nedjelju, 14. kolovoza u 21 sat na Kaštilcu ovaj popularni kvartet saksofonista održat će koncert na kojem će izvesti „Šest bagatela“ Györgyja Ligetija, „Pet studija“ Borisa Papandopula, skladbu Margarete Ferek Petrić „Melankolija gegen Rakija“, „Patchwork“ Phillipea Geissa i „Rapsodiju u plavom“ Georgea Gershwina.

Papandopulo kvartet četverac je izvrsnih i višestruko nagrađivanih hrvatskih saksofonista koji djeluje u istom sastavu još od 2000. godine: Nikola Fabijanić na sopran saksofonu, Gordan Tudor na alt saksofonu, Goran Jurković na tenor saksofonu i Tomislav Žužak na bariton saksofonu. Kritičari o njihovom radu pišu kao o savršenoj mjeri između vrhunske glazbeničke vještine i opuštenosti, karaktera i popularnosti, o čemu najbolje svjedoči činjenica da je njihov prvi album, objavljen 2013. godine, već nekoliko godina najprodavaniji album klasične glazbe u Hrvatskoj.

Festivalska zastava 62. Splitskog ljeta bit će spuštena 14. kolovoza u Meštrovićevom Kaštilcu u 22:20h, nakon završetka koncerta Papandopulo kvarteta. Prije nego župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja proglasi festival zatvorenim bit će dodijeljene nagrade Judita za najveća umjetnička dostignuća u glazbenom i dramskom programu 62. Splitskog ljeta.

Ovogodišnje Splitsko ljeto ponudilo je publici četiri premijere u vlastitoj produkciji, ukupno 37 izvedbi na 12 lokacija u Splitu, Vrlici i Šibeniku te tri izložbe, uz sudjelovanje petstotinjak umjetnika – glumaca, plesača, pjevača, glazbenika, redatelja, dirigenata, koreografa. Izvedbe je pratilo gotovo 8000 gledatelja.