Park Orsula – ugošćuje Mostar sevdah reunion, Rundek cargo trio, Edu maajku i mnoge druge!

0

Park Orsula bajkovita je lokacija koju rado posjećuju svi – i publika i izvođači. Prekrasan ambijent u kojem ljepota prirode dolazi do svojeg potpunog izražaja, povijest lokacije i bogati program od početka sezone privlače sve više posjetitelja. Organizatori „Malog glazbenog festivala Park Orsula“ koji je započeo 16. lipnja iz godine u godinu nastoje okupiti glazbenike iz cijele regije te time na najbolji mogući način promovirati ljepotu dubrovačkog kraja. Iz Parka Orsule pruža se prekrasan pogled na Grad i cijeli dubrovački arhipelag, a do pozornice se dolazi organiziranim autobusom ili u vlastitom prijevozu. Stari Dubrovčani uvijek su svoje crkve i kapele gradili na mjestima od osobita značaja i poruke. Sredinom 14. stoljeća podigli su ovu crkvicu u čast svete Orsule (Ursula), zaštitnice djevica i djevičanske čistoće. Izgrađena je po oporuci dubrovkinje Tole Del Silvestro iz 1348. godine. Uz kult svete Ursule vezuje se legenda iz 4. stoljeća o engleskoj kraljevskoj kćeri, mučenički stradaloj pred bahatošću uzavrele muške krvi. Crkvica je posvećena ovoj svetici kao spomen na sve zlostavljane djevojke koje su kroz povijest, na tom mjestu, skokom u ponor, okončale svoju patnju… Upravo po njoj, cijeli ovaj nenaseljeni dio grada Dubrovnika naziva se Orsula. Crkvica je izgrađena na teško pristupačnom mjestu, na opasnoj i skliskoj kamenoj strmini koju vidi svatko tko se s mora približava gradu. Crkvica je spaljena i porušena tijekom opsade Dubrovnika od strane Rusko-Srpsko-Crnogorskih snaga 1806. godine, koje su su napadom na Dubrovnik željele zaustaviti napredovanje Napoleonove vojske prema Boki. U krvavoj borbi, pljački, bjesomučnom paležu i uništavanju, do temelja je spaljeno doslovno sve što se nalazilo izvan gradskih zidina. Francuzi su bili malobrojni a pojačanje na čelu sa generalom Marmontom je stiglo prekasno. Crkvica Sv Orsule je ravno 200 godina ležala zaboravljena i napuštena. Jedan od primjera kako udahnuti život u zaboravljene i zapuštene ruševine je „Mali glazbeni festival Park Orsula“. Iz zanimljive koncertne ponude možemo izdvojiti da 21. srpnja nastupa Edo Maajka, 28. srpnja gostuje Tamara Obrovac transhistria ensemble, izvorni Mostar Sevdah Reunion na redu je 4. kolovoza, a pred sam kraj bogatog festivalskog programa, 25. kolovoza, Park Orsulu će „posjetiti“ Rundek Cargo Trio. Detaljan program i informacije o ulaznicama možete saznati na http://www.parkorsula.du-hr.net/

Koncert za koji već danima vlada vrlo veliki interes je onaj Mostar Sevdah Reuniona, osmeročlane grupa koju spaja ista strast – sevdah. Njihova kombinacija sevdaha, sevdalinki i romske glazbe uz moderne aranžmane možda bi se najbolje mogla nazvati „balkanski blues“. Glazbena raznolikost i individualna virtuoznost čine ih jedinstvenima na world music sceni, a ne sumnjamo da će svojim nastupom atmosferu vruće noći dovesti do usijanja. U Zagrebu su, kako i sami kažu, bili već desetak puta, a u Dubrovniku niti jednom, tako da i grupa s interesom iščekuje prvi dubrovački nastup 4. kolovoza.

Rundek Cargo Trio na daske Parka Orsula stiže 25. kolovoza čime će začiniti sami završetak bogatog ljetnog programa na ovoj prekrasnoj lokaciji. Darko Rundek u najjednostavnijoj i najintimnijoj formi – formi tria nastupa već tri godine te zajedno s vrsnom violinisticom Isabel i multiinstrumentalistom Dušanom Vranićem stvara jedinstvenu čaroliju koja slušatelja vodi na savršeno glazbeno putovanje – uz repertoar od jednostavnih, laganih pjesama s posljednjeg albuma „Plavi avion“ pa sve do Rundekovih starih hitova iz doba legendarnog Haustora. Na popisu će se pronaći i neke nove, još neobjavljene pjesme koje se polako ali sigurno pletu u novi album Rundek Cargo Trija.

Pogledom na fotografije Parka Orsule teško je ne pomisliti da ova lokacija ima potencijal da postane svjetski atraktivna koncertna lokacija.

Za više informacija i program u cijelosti posjetite

http://www.parkorsula.du-hr.net/