Peti Mediteranski festival knjige u Split

0

Split će i peti put biti domaćin Mediteranskom festivalu knjige, koji se ove godine održava od 28. rujna do 2. listopada na svojoj stalnoj lokaciji, već poznatoj ljubiteljima knjige — velikoj dvorani sportskog centra Gripe.

Organizator i ovogodišnjeg Festivala je Zajednica naklada i knjižara Hrvatske gospodarske komore, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija, Splitsko-dalmatinska županija, te Grad Split koji je još jednom ovu manifestaciju proglasio događanjem od posebnog interesa. Promocija književnosti i nakladništva oduvijek je bila među najvažnijim ciljevima Mediteranskog festivala knjige, a odaziv publike će — sigurni smo — biti jednako velik kao i na prethodnim izdanjima, i pokazati da knjiga i dalje ima vjernu publiku.
Kao i uvijek, MFK 2022 donosi zaljubljenicima u pisanu riječ bogat i raznolik program. Očekuju nas brojne promocije, izdvajamo novi roman Jurice Pavičića Mater Dolorosa koji slijedi nakon brojnih nagrada koje je splitski majstor osvojio za svoje prethodno djelo Crvena voda. Potom je tu Moja dota Nore Verde, pa Horror Vacui Staše Aras, te Okretište Damira Karakaša, ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Meša Selimović”, čiji je finalist bila spomenuta Staša Aras. Jurica Pavičić bit će zastupljen i među promocijama dječjih knjiga svojim prvim djelom za mladu publiku, romanom o prijateljstvu Tri kuće, tri prijatelja.

Tu je i program namijenjen najmlađima Tete i barbe pričalice čitaju… pod pokroviteljstvom projekta Nacionalna strategija poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija. Svakoga dana u jutarnjim satima na Gripama će splitske tete i barbe pričalice čitati djeci slikovnice i time kod njih poticati maštu, ali prije svega interes za knjigu i čitanje.

Posjetitelje očekuje i tribina o Juditi Marka Marulića, čime se nastavlja obilježavanje 500. obljetnice tiskanja prvog književnog djela pisanog na hrvatskom jeziku. Okosnica tog programa bit će obljetničko izdanje koje uključuje biblijski izvornik, Marulićev ep i roman Judita Mira Gavrana, prvi put objavljen prije dvadeset godina.

Važan dio MFK-a opet će biti i edukativne radionice za djecu i mlade u svečanom salonu ŠC Gripe kojeg smo povodom Festivala preimenovali u Mali Bookvarij. Tamo će Jasmina Žiljak Ilinčić ponovo osvajati srca malih i velikih svojim radionicama kreativnog pričanja. Kroz serijal Šaljive narodne priče i legende radit će s djecom od šest do 11 godina koja će osmišljavati, glumiti i crtati svoje šaljive priče. Na repertoaru je ukupno pet šaljivih priča i legendi, među ostalima i Čigova je zapravo Mrduja i kako se prodavala pamet na Mrduji o vječnom sporu Bračana i Šoltana za hrid između ta dva dlmatinska otoka.

U tajne kriptografije djecu i mlade na radionicama će uvoditi Bruna Kolak, dugogodišnja vanjska suradnica Zajednice tehničke kulture Split, za koju je vodila uspješan projekt STEM(AJMO!). Također, izborom zanimljivih radionica na temu knjige i čitanja pridružit će se i splitska Gradska knjižnica Marka Marulića, a u istom programu će biti još prijatnih iznenađenja.

Kako je broj sudionika radionica ograničen, obavezna je predbilježba putem online obrasca koji će uskoro biti dostupan, a sve informacije o sajmu, festivalu, radionicama i drugim događanjima bit će redovito objavljivane na stranicama https://mfk.hr/ te društvenim mrežama.

Ulaz na sajam je besplatan. Radno vrijeme je od 10 do 20 sati u srijedu, četvrtak te posljednjeg dana Festivala u nedjelju, a u petak i subotu od 10 do 21 sat.