Petir: Obnovljivi izvori energije otvaraju radna mjesta

0

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u suradnji s njemačkom Zakladom “Hanns Seidel” i Udrugom “Neda Prpić Gamiršek” organizirala je konferenciju “100% obnovljiva Hrvatska “.

Još uvijek neiskorišten potencijal obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj koji može biti dodatni poticaj „zelenom gospodarstvu“ i otvaranju novih radnih mjesta te postizanju energetske neovisnosti, istaknula nam je Petir, koja se obratila skupu :Mislim da se Hrvatska treba okrenuti lokalnim izvorima energije. sunce, vjetar, voda i biomasa.Gotovo milijardu eura dnevno tršimo na uvoz električne energije i upravo sam zbog toga ovom konferencijom željela poručiti da imamo potencijale , kapacitete koji nam stoje na raspolaganju i da bi ih trebali početi koristiti.

Sunce, vjetar , energija vode i biomasa koja nažalost trune po šumama su besplatni, kaže Petir:
Imamo oko 750 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta koje je neobrađeno i gdje postoji šansa za proizvodnju naprednih bio goriva. Potrebna nam je nova energetska strategija i novi zaokret, te veće kvote za energiju sunca, vjetra i  biomasu. Zato bi bilo važno napraviti kartu obnovljivih izvora, to ucrtati u prostorne planove kako bi investitorima osigurali da lakše ostvare investicije.

Problem je u tome što nemamo jasnu energetsku strategiju i kartu obnovljivih izora,tvrdi Petir koja šansu Hrvatske vidi u proizvodnji biogoriva:

Možemo s njima zatvoriti cijeli ciklus, stvaiti zemljište u funkciju, imati hranu za stoku i biljne proteine i otvoriti radna mjesta. To je poruka koja bi trebala proizaći s konferencije, da obnovljivi izvori energije ,osim što štite okoliš i stvaraju energetsku neovisnost, oni otvaraju radna mjesta.

Osim stručnjaka iz područja zaštite okoliša, javnog zdravstva i sigurnosti hrane, na skupu su govorili i ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, te v.d. Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ljubomir Majdandžić.