Plenković dobio mandat

0
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Zoran Milanović na Pantovčaku je primio premijera Andreja Plenkovića, koji mu je predao 76 zastupničkih potpisa, te je dobio mandat za njezino sastavljanje. Milanović je prije toga pružio ruku Plenkoviću, no on se odbio rukovati pa su se umjesto toga pozdravili laktom.

Održali su zajedničku konferenciju za novinare.

Donio je potpise i rezultati su jasni, želim mu sve najbolje. Broj potpisa je 76, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

– To je komad papira, on je donio potpise. Izbori rezultata su jasni, čestitao sam mu još davnih dana, želim mu sve najbolje, kazao je Milanović. “Nadam se da će svi biti zdravi, čili, veseli, prisutni, da neće biti zdravstveno kompromitirani i da ćete moći normalno raditi”, dodao je govoreći o izabranim zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Andrej Plenković je potom kazao da zahvaljuje predsjedniku Republike na povjerenom mandatu za sastavljanje nove vlade.

– Slijedom rezultata za Hrvatski sabor koji su održani 5. srpnja, želim zahvaliti svim sugrađanima koji su sudjelovali na izborim, posebno onima koji su dali povjerenje HDZ-u i našim partnerima, s kojima smo ostvarili parlamentarnu većinu, rekao je Andrej Plenković.

– Ovakav rezultat i pobjeda obvezuje. Pred Hrvatskom je puno zahtjevnih izazova, prije svega političkog, ekonomskog, financijskog i javno-zdravstvenog karaktera. Stoga nam je cilj bio da idemo što prije na sazivanje Hrvatskog sabora. Dogovor je da to bude 22. srpnja. Izglasavanje povjerenja Vladi bit će u četvrtak, a nakon toga će biti prva sjednica nove Vlade.