Počeo 14. Festival znanosti

0
Foto: Radio Dalmacija

Otvoren je do sada najveći Festival znanosti u Splitu.

U Galeriji umjetnina održan je niz pokusa i radionica koje su pripremili studenti i profesori sastavnica Sveučilišta , te koncert studenata Umjetničke akademije, jer tema ovogodišnjeg 14.po redu Festivala je Znanost i umjetnost.

Brojne aktivnosti za sve dobi odvijat će se na 34 lokacije u gradu, uglavnom je riječ o aktivnostima splitskih fakulteta, ali uključile su se i splitske osnovne škole, udruge, instituti, kulturne ustanove kao što su Gradsko kazalište mladih, Kazalište Lutaka, Galerija umjetnina, Muzej grada Splita.

Niz predavanja, znanstvenih radionica, izložbi, učenička smotra na FESB-u …sve je to besplatno i traje do 23.travnja.

Festival znanosti služi popularizaciji znanosti,  služi  ne samo tome da ih potakne na znatiželju i istraživanje svijeta, već i da upišu znanstvene fakultete i bave se znanošču. Ove godine imamo više od 150 aktivnosti, a njih sve organizira više od 700 volontera, tako da je ovo do sada najveći Festival znanosti.
rekla je predsjednica splitskog organizacijskog odbora prof.dr. Livia Puljak i pokušala nam objasniti vezu umjetnosti i znanosti:
U znanosti i umjetnosti ima mnogo poveznica, neke od njih otkrit ćemo  tijekom ovog tjedna. Istraživački brod će biti na Zapadnoj obali, o tome ima li inteligentnih bića izvan Zemlje govorit će gost Korado Korlević, imat ćemo niz znanstveno -umjetničkih prezentacija, o kemiji i umjetnosti , o matematici i umjetnosti , uglavnom neće nedostajati aktivnosti.

Isti je izvor koji potiče umjetnike i znanstvenike, to je ljudska kreativnost, a Festival će zainteresirane podsjetiti da ove godine obilježavamo 160 godina od rođenja Nikole Tesle, 100 godina opće teorije relativnosti Alberta Einsteina i 400 godina od smrti Williama Shakespearea.

Potrebno je djeci razvijati kreativnost davajući im vrijednosti i primjere drugačije od stereotipnih koje im pružamo i kroz medije, rekao je rektor splitskog Sveučilišta, Šimun Anđelinović:
Imamo šta pokazat toj djeci, naše laboratorije kao i druge mogućnosti kojima, nakon osnovne i srednje škole, mogu ostvariti svoje snove i karijere u Splitu.Mi smo od prošle godine bogatiji za 30 tisuća kvadrata novog prostora koje sad opremamo.Većina laboratorija je spremna, ali smo još u pripremi jednog velikog projekta i na građevini kao i u zgradi tri fakulteta.

Splitsko sveučilište jedan je od organizatora Festivala koji se odvija u 19 hrvatskih gradova:
Bit je da mi suradnju sa srednjoškolskim nastavnicima , uz pomoć županije, napravimo što  boljom , tako da učenici mogu svoje natjecateljske radove izraditi u suradnji sa našim znanstvenicima.

Grad Split i financijski podržava Festival istaknuo je na otvaranju gradonačelnikov savjetnik za kulturu i znanost , Igor Baković:
Poruka je da su znanost i umjetnost najvažnije vrijednosti društva, bojim se u doba  kada je sustav vrijednosti znatno urušen. Drago mi je vidjeti ovoliki broj djece i siguran sam da će Grad i u budućnosti podupirati ovakve akcije koje su hvale vrijedne.

Najveće bogatstvo krije se u mladim ljudima koji moraju dobiti kvalitetno obrazovanje, rekao je pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Splitsko-dalmatinske županije,Tomislav Đonlić:
Uvidjeli smo da imamo jako veliki potencijal među našim učenicima i želimo im pružiti najkvalitetnije moguće obrazovanje putem naših Centara izvrsnosti. Ove godine idemo s centrom za matematiku, a iduće s nekim novima. Ideja je da prepoznamo one koji su najkvalitetniji učenici, ponudimo najbolje uvjete u školama i najbolje mentore u cilju da onima koji pokazuju da mogu više, to i omogućimo da postignu.