Početak rada spasilačke službe u Splitu

0
Foto: Radio Dalmacija

Hrvatski Crveni križ i splitsko društvo Crvenog križa i ove godine koordiniraju i organiziraju rad Službe spašavanja života na vodi na plažama Žnjan, Firule, Prva voda na Marjanu i Obojena na Kašteletu.

Početak rada službe je danas, 11. lipnja. U povodu početka rada, u 9:00 sati održat će se i akcija čišćenja podmorja i priobalja u sklopu nacionalnog projekta Crveni križ uplavom okviru. prošle godine izvađeno je 40 tona otpada. Akciju će provesti članovi ronilačkih klubova na Žnjanu.

Voditelji Spasilačke službe GDCK Split  i spasioci će održati radionicu Kodovi sigurnosti na vodi za djecu nižih razreda osnovne škole Žnjan Pazdigrad na kojoj će učiti kako se ponašati na plaži i u moru. Nakon radionice, spasioci će izvesti vježbu izvlačenja unesrećene osobe iz mora.

Radno vrijeme spasilačke službe do 30.06. je od 10-18 h, od 01.07. bit će produljeno. Na plaži za osobe s invaliditetom asistenti su od 7-12 sati, spasioci od 8-18 sati.

Predsjednik splitskog Crvenog križa Tomislav Gojo rekao je kako je samo lani na plažu Žnjan bilo 100 intervencija, 10 puta je dolazila Hitnappomoć, 38 osoba je upućeno na Hitnu pomoć, bilo je 7 rizičnih situacija, odnosno predutapanja. ‘Bitan je i preventivni rad spasitelja, njihova šetnja plažom i upozoravanje na rizična ponašanja,’ kaže Gojo. Na plažama će biti između 15 i 20 spasitelja.