Počinje državna matura

0

Danas počinje državna matura za koju se prijavilo  34.638 učenika. Prvi su na redu ispiti iz materinjih jezika nacionalnih manjina.

Za ispite iz obaveznih predmeta učenici su višu razinu prijavljivali uglavnom iz hrvatskog i stranih jezika, dok je iz  matematike ispit više razine prijavila jedna trećina pristupnika. Učenici su i ove godine iskazali veliki interes za STEM područja i društvene znanosti. Tako je od izbornih predmeta najviše maturanata prijavilo fiziku, 8.600, a slijede biologija, politika i gospodarstvo, psihologija, kemija i informatika.

Najmanje zanimanja maturanti su opet pokazali za polaganje etike (74), glazbene umjetnosti (120), vjeronauka (140) i logike (149).

U utorak 4. lipnja, matura se nastavlja esejom iz materinskog jezika pripadnika nacionalnih manjina, a na rasporedu je i ispit iz latinskog jezika na obje razine.

Kemija i filozofija pišu se u srijedu 5. lipnja, u četvrtak 6. lipnja slijedi ispit iz njemačkog jezika na obje razine te ispit iz povijesti, dok su u petak na rasporedu fizika te politika i gospodarstvo.

Drugi tjedan mature počinje ispitima iz geografije i sociologije 10. lipnja, u utorak 11. lipnja na redu su likovna umjetnost te obje razine talijanskog jezika, dok se u srijedu 12. lipnja polažu biologija i psihologija, a u četvrtak 13. lipnja informatika i vjeronauk.

Hrvatski jezik polaže se 17. lipnja, a dan poslije piše se esej na obje razine, idućeg dana, 18. lipnja esej, a taj dan na rasporedu su i obje razine francuskog jezika.

U srijedu, 19. lipnja polaže se engleski. Zadnji tjedan ispita počinje polaganjem matematike u srijedu, 26. lipnja. U četvrtak 27. lipnja na rasporedu su ispiti iz logike i obje razine španjolskog jezika.Državna matura završava 28. lipnja ispitima iz glazbene umjetnosti i etike.

Rezultati će biti objavljani 10. srpnja, rok za prigovore je dva dana, a konačni rezultati će biti poznati 15. srpnja.Podjela svjedodžbi je 17. srpnja. Jesenski rok državne mature počinje 21. kolovoza.

Od ove godine vrijede nova pravila za polaganje mature. U pismenom dijelu učenici se smiju koristiti samo kemijskim olovkama koje su dobili od Nacinalnog centra. Novim pravilnikom propisane su strože kazne za varanje.