Počinje nova sezona Bookvice

0
Foto: PR

U četvrtak, 7. studenog 2019., s početkom u 20:30 sati u splitskom klubu Quasimodo održat će se prva ovosezonska književna večer u sklopu književnog programa Bookvica.

Tom će se prilikom predstaviti prvijenac mlade splitske autorice Luize Bouharaoue, knjiga priča „Jesmo li to bili mi” nagrađena nagradom Prozak za najbolji neobjavljeni rukopis autora/ice do 35 godina. O knjizi će govoriti urednica Olja Savičević Ivančević, a razgovor će voditi Irena Delonga Nešić. U tradicionalnoj nagradnoj igri netko iz publike dobit će knjigu „Jesmo li to bili mi“ na dar.

Prva knjiga Luize Bouharaoue mogla bi se kratko opisati kao generacijska knjiga priča i oda prijateljstvu.
Iz priče u priču pratimo nekoliko prijatelja: od djetinjstva na splitskim ulicama i igara na plaži te još dublje u prošlost, u tamu korijenja, među pretke i tetke, do otkopčavanja svijeta i vježbanja životnih lekcija, širenja po poznatim kotama i neimenovanim meridijanima, otkrivanja seksualnosti i inicijacije u svijet odraslih. Mlade junakinje i junake, često zaglavljene i izgubljene između svakodnevice i snova – ali uvijek izgubljene zajedno – veže i pokreće velika žudnja za ljubavlju koja im, iako iza ugla, neprekidno izmiče. Ima u ovoj knjizi nenametljive mudrosti, naivne i dirljive dobrote, drskosti i oporosti kao i putenosti i zavodljive melankolije juga. Uistinu, iako će vam se činiti da ste u prostorima ovih snovitih priča već bili, vjerojatno još uvijek niste čitali nešto slično, kazala je o knjizi Olja Savičević Ivančević

Luiza Bouharaoua rođena je u Splitu, a danas živi u Zagrebu gdje radi kao radnica u kulturi, prevoditeljica i spisateljica. Osnivačica je Udruge za promicanje književnosti i kulture Skribonauti. Priče su joj uvrštene u regionalni zbornik „Izvan koridora – najbolja kratka priča” i antologiju hrvatske mlade proze „Bez vrata, bez kucanja”. Dobitnica je nagrade „Ulaznica” te nagrade „Prozak” za najbolji neobjavljeni prozni rukopis autora/ice do 35 godina. 2019. objavila je svoju prvu knjigu priča „Jesmo li to bili mi”.

*Bookvicu podržavaju Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca.