Počinje ugradnja senzora za sustav pametnog parkiranja

0

Gradska tvrtka Split parking od srijede, 29. studenog, kao nositelj projekta, kreće s radovima na ugradnji inovativne senzorske tehnologije koja omogućava sustav pametnog parkiranja i aktiviranje Smart Split parking aplikacije.

Tijekom ovoga tjedna, u srijedu i četvrtak, 29. i 30. studenoga, planira se ugradnja uličnih senzora na dvije lokacije: kroz jutro na Poljičkoj cesti ispred zgrade „Montera“, a poslijepodne na parkingu u Šoltanskoj ulici ispred bolnice „Križine“.

Završetak ugradnje i povezivanje svih uličnih senzora u sustav planirani su za ožujak sljedeće godine.

Riječ je o prvom cjelovitom rješenju za pametno parkiranje u Hrvatskoj i predstavlja jedan od koraka prema integraciji u sustav pametnoga grada.

Cilj je projekta građanima olakšati pronalaženje parkirnog mjesta, smanjiti gužve i emisije štetnih plinova.

Sustav nudi praktična rješenja problematike parkiranja, a samo neka od njih su jednostavnije plaćanje usluge parkinga te prijava nepropisno parkiranih vozila.

Bežični senzori bit će instalirani na 43 ulična parkirališta s ukupno 1.360 parkirnih mjesta, a bežičnom mrežom releja i kolektora podataka bit će povezani na centralni sustav.

Sva postojeća izvanulična parkirališta pod upravom Split parkinga također će biti povezana na centralni sustav. Svi korisnici aplikacije će u realnom vremenu na karti moći vidjeti koja su parkirna mjesta slobodna, a koja zauzeta te gdje se nalaze parkirna mjesta za invalide. Osim navedenog, aplikacija nudi i mogućnost navigacije do slobodnog parkirnog mjesta.

Završetkom realizacije ovog projekta, Grad Split postat će prvi grad na europskom kontinentu koji će imati baš sva ulična parkirna mjesta (u sustavu naplate) pokrivena senzorskom tehnologijom i integrirana u Smart parking aplikaciju.