Poljaci protiv izbjeglica

0
Foto: arhiva

Oko 53 posto Poljaka protivi se prihvatu izbjeglica u njihovu zemlju, bez obzira odakle dolaze, a 63 posto je protiv prihvata izbjeglica iz Afrike i s Bliskog istoka, navodi se u anketi objavljenoj u utorak.

Anketa koju je od 7. do 14. siječnja proveo institut CBOS među 1063 ispitanika pokazuje da 37 posto Poljaka odobrava “privremeni prihvat” izbjeglica dok se ne budu mogli vratiti kući, a tek 4 posto je za njihov bezuvjetan prihvat. Te brojke su zapravo ostale nepromijenjene u odnosu na ranije istraživanje istog instituta iz prosinca.

Računajući s protumigrantskim raspoloženjem, zastupnik Pawel Kukiz koji se protivi političkim elitama u Poljskoj i vođa treće političke snage u parlamentu, predložio je prošlog tjedna referendum o raspodjeli izbjeglica koju predlaže EU. Konzervativna stranka na vlasti Pravo i pravda (PiS) i prije je izjavljivala da nije sklona prihvatu izbjeglica, premda je rekla da će poštovati odluku prethodne liberalne vlade o prihvatu oko 7000 izbjeglica na dragovoljnoj bazi, a ne u okviru solidarne raspodjele izbjeglica unutar EU-a.