POŠK proslavio 80. rođendan

0
Foto: Vladimir Dugandžić / Cropix

Svečanom akademijom u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu obilježena je 80. obljetnica osnutka plivačkog i vaterpolskog kluba POŠK.

Nakon prijateljske vaterpolske utakmice POŠK-Hrvatska i izložbe fotografija Feđe Klarića u trgovačkom centru Mall of Split, održan je i najsvečaniji dio proslave.

Ovu prekrasnu manifestaciju posvećujemo predsjedniku Organizacijskog odbora Žarku Bubalu koji je nažalost preminuo. Pun sam emocija, slavimo prošlost, našu sadašnjost, nasljednike POŠK-ovaca koji su živjeli, radili i družili se na Zenti i na Firulama, a isto tako i budućnost. POŠK je uvijek bio klub otvorenih vrata, otvoren svima, na tome radimo i dalje i po tome smo poznati. Kruna pregalačkog rada i trenera i dužnosnika i igrača bili su europski Superkup 1984. i osvajanje Lige prvaka 15 godina kasnije. Danas su uvjeti puno drukčiji, ali imamo puno potencijala i nadamo se da ćemo uspjeti dosegnuti te veličanstvene trenutke slave i trofeja, rekao je proslavljeni vaterpolski trener Neven Kovačević.

Povijest je jako veliki zalog za našu budućnost. Volimo se pohvaliti da je puno sportaša počelo svoje karijere u Zenti. Dva jedina osvajača olimpijskih medalja u hrvatskom plivanju, Đurđica Bjedov i Duje Draganja, počeli su u POŠK-a, nažalost medalje su osvajali kao članovi drugih klubova, Mornara, odnosno Primorja. Maksimalno smo se posvetili radu s djecom, nadamo se da će taj rad u višegodišnjem ciklusu dati rezultate kakvi su bili. Zalog za taj optimizam je 400 djece koji svake godine treniraju u našem klubu, a trenutno se 170 naših članova natječe u svim uzrasnim kategorijama. Imamo mladih i perspektivnih plivača, trebat će puno rada i puno vremena da se ponovi jedan Duje i jedna Đuke, ali imamo dovoljno znanja, pameti, sposobnosti, a u Splitu nikad nije nedostajalo talenata, pa mislim da ćemo to u neko dogledno vrijeme i uspjeti, izjavio je trofejni plivački trener Jurica Topić.