Povijesni dan za Hrvatsku: Potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta

0
Foto: kamenjar.com

U Dubrovniku je potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation te ugovor za nadzor gradnje sa zajednicom ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering.

Ugovor o gradnji vrijedan je 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) a Pelješki most trebao bi biti izgrađen u roku od tri godine.

Na potpisivanju  ugovora bili su ipremijer  Andrej Plenković te ministar, prometa Oleg Butković, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica  fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević te ministar obrane Damir Krstičević.

Pelješki most arhitektonska je perla u infrastrukturi RH koja će oplemeniti izgledom i funkcionalnošću našu cestovnu i prometnu infrastrukturu. Ovo je projekt kojim Hrvatska postaje jedinstvena. On je od strateške i dugoročne važnosti. Važno je to za sve naše sugrađane u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Opskrba juga Hrvatske u turističkoj sezoni bit će brža, a isto tako proizvodi iz ovog kraja lakše će doći do ostalih dijelova Hrvatske. Pelješki most ostat će kao simbol dodane vrijednosti naših prvih godina članstva u EU – kazao je premijer Plenković i dodao da će most  biti izgrađen s punim uvažavanjem naše susjedne zemlje – BiH. Napravili smo promjene u visini i rasponu stupova na mostu kako bi BiH imala odgovarajući prostor za prolaz. Isto tako vjerujem da će ovaj projekt biti uvod u bolju suradnju Hrvatske i Kine, rekao je premijer.