Povratak u šibensku prošlost na tvrđavi Barone

0
Foto: www.sibenik.in

Šibenik nastavlja pretvarati svoju povijesnu baštinu u jedinstvene kulturne i turističke atrakcije, pri tome koristeći europska sredstva .

Nakon  završetka obnove tvrđave sv.Mihovila , koju je prošle godine Hrvatska turistička zajednica proglasila najvećom kulturnom atrakcijom Hrvatske, slično bi se moglo dogoditi i s do sada zapuštenom tvrđavom Barone.

Projekt njene obnove je pri kraju, a svečano otvaranje i predstavljanje 370 godina starog vidikovca s novim suvremenim sadržajima bit će u siječnju iduće godine:
Po prvi put u Hrvatskoj u otvorenom prostoru bit će prezentirana digitalna platforma, takozvana proširena stvarnost koja će našim budućim posjetiteljima  omogućiti doista jedno posebno iskustvo u interpretaciji povijesne priče vezane za tvrđavu Barone. Jednostavno se preko onoga što vidite kao stvarni svijet preklapa  digitalna slika koja vas uvodi u prošlost i okolnosti nastanka i bitke u kojima je tvrđava Barone odigrala važnu ulogu, a sve su smještene  sredinom 17 stoljeća kada je Šibenik bio  poprište Kandijskih ratova .
rekla nam je voditeljica Odjela za fortifikacije Muzeja grada Šibenika, Gorana Barišić Bačelić.

Za putovanje u prošlost treba vam samo “pametan” mobitel , tablet ili I-pad:
Ali isto tako moći ćete na tvrđavi unajmiti  “Augmented Reality” naočale koje vam daju poseban uvid u cijelu tu priču.  Na samoj tvrđavi bit će dostupan znatan broj tih naočala pomoću kojih možete pregledati taj sadržaj. Nadovezat će se jako dobro uz postojeću sadržaje i ponudu na tvrđavi sv.Mihovila, a naša namjera je da to sve povežemo kako bi to bilo izrazito prepoznatljivo u Šibeniku, a to jesu njegove tvrđave.

Tvrđava je izgrađena radi zaštite grada od Osmanlijskih osvajača , a osim doživljaja borbi, posjetitelji će moći iskusiti i bogatu autohtonu gastro ponudu šibenskog podneblja u Gastro -kulturnom centru:
Pokušat ćemo predstaviti sve ono autohtono, lokalno i tradicionalno s ovih prostora, a tiče se prvenstveno gastronomije i naravno nekih novih proizvoda koji će biti jedna nova kulturna i turistička ponuda na ovim prostorima

Projekt vrijedan 1,3 milijuna eura, sufinancirala je EU sa 72 posto sredstava, a trajao je 18 mjeseci.

Javnosti će se predstaviti 29.siječnja iduće godine kada se u cijeloj Hrvatskoj održava manifestacija Noć muzeja.