Požar kod Šestanovca: Situacija nešto bolja

0
Foto: pixabay.com

Požar kod Šestanovca od jutra potpomognut vjetrom tjera vatrogasce i mještane na maksimalan napor. Kuće su obranjene, a situacija je nešto bolja.

Pristigla je pomoć iz drugih županija pa je na požarištu preko 200 vatrogasaca sa 60 vozila. Vjetar onemogućava rad kanaderima pa je cijeli posao na zemaljskim snagama, koje su raspoređene duž široke fronte. Brani se svaki zaselak, svaka kuća, za sada uspješno. Izgorjelo je više od 400 hektara borove šume, makije, vinograda, maslinika, voćaka i niskog raslinja.

Situacija je malo bolja. Uspjeli smo donekle sabiti požar i okružiti ga, ali i dalje ima sporadičnih plamenova koji nas prebacuju pa ih rješavamo. Na gašenje smo dali sve raspoložive snage, a treba pohvaliti i mještane koji nam svesrdno pomažu u svakom koraku, od samog požarišta do sanacije terena i dodavanja vode. Nadam se da ćemo večeras zadržati požar u nekim gabaritima u kojima je sada i da ćemo ujutro uz potporu zračnih snaga, koje danas nismo mogli angažirati zbog jakog vjetra, ući u saniranje terena. Noć će biti naporna, vjetar se bio malo primirio pa je po zalasku sunca opet pojačao i opet će biti identični problemi, rekao je za Radio Dalmaciju zapovjednik omiških vatrogasaca Višeslav Pešić.

Rasporedili smo snage i pokušavamo sužavati frontove. U toku noći ćemo raditi obranu prema Šestanovcu. Vatra se približila nekim putevima s kojih možemo raditi. Čeka nas besana noć i samo rad, rad, rad. Idemo dalje, kazao nam je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.