Pod nadzorom požar kod Krila Jesenica – Bajnica

0
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Veliki požar koji je sinoć buknuo na području Krila Jesenice istočno od Splita, te se nošen vjetrom rasplamsao u smjeru Gornje Podstrane, Bajnica i Mutograsa,  nadljudskim napodima vatrogasaca stavljen je pod nadzor, potvrdio nam je rano jutros županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Rad vatrogasaca tijekom noći urodio je plodom. Požar je pod nadzorom gasitelja, osim jednog malog dijela koji je u samoj planini. To ćemo pokušati riješiti kanaderima koji trebaju doći oko 7.30h. Sve kuće su obranjene, od Krila Jesenice do Podstrane. Radi se o dosta dugoj vatrenoj liniji  od oko 4 kilometra. Važno je da se požar više ne širi a tijekom jutra ćemo znati kolika je opožarena površina.- rekao nam je zapovjednik Glavina. Zahvalio je svim splitskim i šibenskim vatrogascima koji su sudjelovali u gašenju.

Čestitke svim mojim vatrogascima i susjedima da smo ovaj požar doveli pod kontrolu. Ovo je uspjeh svih nas !- rekao je Glavina.

Tijekom jutra očekuje se dolazak 100 vojnika koji će pomoći u sanaciji požarišta.

 

 

 

 

Ranije,..

 

Optimisti smo, puno je povoljnija situacija nego prije. Još imamo nešto otvorenog plamena prema Bajnicama i Gredi, a plamen koji se vidi je u sredini. Nadam se da ćemo izdržati, vjetar ne mijenja smijer, imamo jednu čistu situaciju, liniju fronta otvorenu, tako ako šta i bude, uspjet ćemo prije kuća to zaustaviti. Trebalo bi se nešto baš drastično promijenit da ne izdržimo do jutra, kazao nam je zamjenik županijskog zapovjednika Ivan Kovačević.

Na terenu je veliki broj vatrogasaca, od Trogira do Makarske, DVD Zagora, Trilj, Sinj,.. nešto snaga iz Šibenika, Državna intervencijska postrojba. Do jutra smo vi na terenu. A odmah rano ujutro pomoći će nam zračne snage. U pripravnosti su stavljena četiri kanadera. Nadamo se i da će pasti malo kiše, kazao nam je Kovačević.

 

Ranije,..

Najkritičnije nam je kod naselja Bajnice. Tu raspoređujemo snage među kuće i od tud ćemo pružati ‘pruge’ prema gore, da to zaustavimo. Ta linija kojom čuvamo Bajnice dosta je duga, ali ćemo tu pokušat zaustavit požar tijekom noći. Dosta dobra situacija je na istoku i sjeverozapadu. Jugo i dalje puše i spušta nam požar prema naselju Bajnice, nadamo se da ćemo to rješit tijekom noći, kazao nam je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Vatrogasni zapovjednik Splitsko – dalmatinske županije Dražen Glavina kazao nam je kako su nakon vatrogasaca s omiškog područja pozvani gasitelji iz cijele županije. Požar je odbačen od Krila Jesenice prema brdu, sada je dosta aktivan na sjeverozapadu požarišta te se širi prema Bajnicama i Podstrani, a istočni dio držimo pod nekom kontrolom, fali nam još 50-ak metara kako bismo ga okružili, što se tiče istočne strane, kazao je Glavina. To isto čemo pokušati napraviti i na sjevernoj strani, kako bismo ga do jutra pokušali staviti pod nadzor gasitelja. O broju vatrogasaca na terenu ne možemo još govoriti jer snage još pristižu, kao ni o opožarenoj površini. Radit će se cijelu noć. Bit će velika borba da ga stavimo pod nadzor do jutra, kazao nam je Glavina.

Zbog vatrogasnih vozila i rada vatrogasca te sigurnosti zatvorena je Jadranska magistrala. Alternativni smjer je od Žrnovnice preko Gata do Omiša. Bez struje su stanovnici Krila Jesenice.

Stanje je jako ozbiljno, vatra nam se širi, nemamo kontrolu nad njom niti u jednom dijelu. Dajemo sve od sebe da bi to nekako doveli pod kontrolu, međutim veliko je jugo i ne možemo svladati požar. Širi se na nepristupačan teren, gdje ne možemo pristupiti vozilima prema starom selu Jesenice. dajemo sve od sebe da ga bar u jednom dijelu svladamo, ali nije uspješno za sada, kazao nam je u najnovijoj izjavi Tomić. Dignute su i dodatne snage. Došli su nam vatrogasci iz okolnih mjesta: Kučiće, Gata, Podstrana, Split, Žrnovnica, Kaštela, Solin, Vranjic. Situacija je dosta ozbiljna. Nema izravno ugroženih kuća. Pozicionirali smo vozila kako bismo branili kuće u starom selu Jesenice i na vrhu Krila, kazao je Tomić za Radio Dalmaciju.

Radi se o šumskom požaru u Krilu Jesenicama, iza prvih kuća, u pola brda između starog sela i magistrale. Na terenu su vatrogasci iz Dugog Rata i Omiša. Požar se širi, ima vjetra, kazao je za Radio Dalmaciju zapovjednik DVD-a Dugi rat Pave Tomić.

Negdje oko 20 sati i 20 minuta izbio je požar u Krilu Jesenice, a širi se nošen jugom….