Predsjednica: Zajedno u nove izazove!

0

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je na Pantovčaku tradicionalni svečani prijem povodom Dana državnosti.

Na prijemu se okupilo oko dvije tisuće uzvanika, uključujući predsjednike Sabora i Vlade, predstavnike diplomatskog zbora i brojne uglednike iz političkog, javnog i kulturnog života.

Kad pogledamo 25 godina unatrag, vidimo koliko smo toga učinili. Ne samo da smo dokazali svoje pravo na postojanje, već smo i oslobodili državu, proveli mirnu reintegraciju i pomirbu. Izgrađivali smo i izgrađujemo dobrosusjedske odnose na području jugoistoka Europe. Postali smo članicom Europske unije i NATO saveza. Toliko smo toga postigli, izjavila je predsjednica obraćajući se uzvanicima.

Toliko je toga još pred nama. Ali nema mjesta malodušju, pesimizmu, hiperkriticizmu s kojim se susrećemo ovih dana. Još je mnogo izazova pred nama, međutim ako svi zajedno radimo u cilju ostvarenja nacionalnih interesa, ja vjerujem u uspjeh, dodala je Grabar-Kitarović.

Ostavimo prošlost povjesničarima i okrenimo se prema budućnosti. Učinimo Hrvatsku privlačnom zemljom za sve naše mlade koji nam danas odlaze, da ostaju ovdje i da se vraćaju. Promijenimo demografsku sliku Hrvatske, pokrenimo gospodarski rast i razvoj. Postavimo Hrvatsku među najrazvijenije države, jer mi potencijala za to imamo, zaključila je predsjednica. Govor je završila riječima koje je, podsjetila je, izgovorila na inauguraciji i koje će, dodala je, uvijek ponavljati: Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska!