Predsjednik Milanović sudjelovao na simpoziju „Tripalovi dani u Sinju 2021“

0
Foto: Ured predsjednika RH / Dario Andrišek

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na simpoziju „Tripalovi dani u Sinju 2021“, koji se u organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo i pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike održao u Sinju.

Znanstvenostručni simpozij, kojim se na prigodan način obilježava povezanost Mike Tripala i njegova rodnoga Grada Sinja, održava se u Alkarskim dvorima. Alkarske dvore mi smo završavali s dosta novaca iz osjećaja strasti i dužnosti, da žive i da budu na ponos, rekao je predsjednik Milanović u uvodnom obraćanju istaknuvši da bi danas novac za njihovu gradnju trebao doći iz Europske unije, a ne iz hrvatskog proračuna ili iz proračuna Grada Sinja.

Ubuduće će svi ovakvi objekti, možda ne više Alkarski dvori jer su sagrađeni, ali sve ono što treba Grad Sinj i hrvatskim gradovima i malim mjestima biti financirano iz europskih fondova. To je jedina točka promjene na kojoj se naša uspješnost mjeri, prolazi, ili pada, poručio je Predsjednik. Isto tako, rekao je da to nije nikakvo povlačenje sredstava već da je to uzimanje onoga što nam stoji na raspolaganju i što je potencijalno naše. Zaboravimo lijepe riječi kada je Europska unija u pitanju i bavimo se sobom. Bavimo se onime kako želimo da izgleda naše društvo, koje su to vrijednosti koje u njemu pretežu, jer nakon svega, mi smo i dalje država, nacionalna država malog naroda, na malom prostoru, dodao je Predsjednik.

Predsjednik Milanović rekao je kako u Europskoj uniji ne gledamo svi na demokraciju na isti način. U tom svijetu gledam Miku Tripala i vrijednosti koje bi on danas živio, kao nekog tko bi se zalagao za onu maticu europskih vrijednosti, onu koja pomalo postaje fikcija. Ali fikcija od čvrstog materijala, a to je sloboda tiska ili štampe, to je slobodna akademija, to je slobodno društvo, slobodni izbori, sloboda asocijacije odnosno udruživanja, koja ne ugrožava ustavni poredak. I zato su oni trajan uzor. I materijalan i duhovan uzor onoga što je Hrvatska tada htjela postati, što nije bilo suđeno da postane 1971. godine jer su okolnosti bile nemoguće, rekao je Predsjednik.

Vjerujem da ćemo ostati vjerni i dosljedni onome što bi Miko Tripalo bio danas da je živ, da je među nama i da je u punoj snazi, da može voditi i natjecati se. To bi bila Hrvatska s nekakvim njemačko-nizozemskim vrijednostima, a ne nekim drugim. Ali mi smo danas tu, u Sinju, u Hrvatskoj. To nam je sudbina, nije loša, borimo se za svoja prava u okviru Europske unije, mirno i tvrdoglavo jer toliko smo mali i ako ne dignemo glas neće nas čuti. Moraju nas čuti, postoji pristojan način da se to napravi, zaključio je predsjednik Milanović.

Na simpoziju „Tripalovi dani u Sinju 2021“ sudjelovali su bivši hrvatski predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, predsjednik Upravnog odbora Centra Miko Tripalo Tvrtko Jakovina, predsjednik Nadzornog obora Centra Miko Tripalo Branko Roglić, zamjenik gradonačelnika Sinja Denis Bobeta i predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj Stipe Jukić.

Uoči održavanja simpozija u Alkarskim dvorima, predsjednik Milanović je položio vijenac i zapalio svijeću kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te održao sastanak s gradonačelnikom Grada Sinja Mirom Buljom i njegovim suradnicima.

Boravak u Sinju predsjednik Milanović završio je sastankom s članovima Viteškog alkarskog društva koji su ga upoznali s pripremama za održavanje ovogodišnje 306. Sinjske alke. Pokrovitelj sam Alke i planiram doći. Nadam se da će biti puno gledalište, rekao je predsjednik Milanović nakon sastanka.