Predsjednik Milanović u Komiži

0
Foto: Ured predsjednika RH

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Komiže u prigodi obilježavanja Dana Grada Komiže i blagdana svetog Nikole.

„Znam kako se ovdje radi i ovi rezultati koje ostvarujete u korištenju europskog novca su impresivni“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju istaknuvši kako se Komiža razvila u jedno dosta napredno turističko mjesto. U tom smislu, naveo je primjere kao što je izgradnja novog hotela i rješavanje problema deponija. „Iz godine u godinu stvari idu naprijed i to je vidljivo. Ja dolazim relativno često i uočavam sve te razlike. To se isto može reći i za Vis, dva slična, ali ipak različita mjesta“, poručio je  Milanović.

Osvrnuo se na financiranje iz europskih fondova te naglasio kako je uzimanje europskog novca neopisivo važno. „Mi smo u Europskoj uniji došli do točke, nakon deset godina članstva, da zaključimo da je sve novac. U Europskoj uniji, u sustav u koji smo ušli, na kraju se mjera našeg uspjeha svodi na to koliko smo tih novaca uzeli“, rekao je Predsjednik istaknuvši kako je to ključni kriterij. „Europska unije je savez kojeg su osnovali najjači i najbogatiji. I nemojmo se zavaravati, to nije dizajnirano da bi siromašni stigli najbogatije ili ih nadmašili. Takve vrste milosrđa i altruizma u politici i odnosima među nacijama nema. On je tu da bi od toga svi imali koristi, ali najviše oni koji su najjači. Toga moramo biti svjesni i to nije poziv na netrpeljivost, već naprosto poziv da se shvati čemu to služi. Njemačka je danas bogatija i ispred Grčke isto onoliko koliko je bila 1980. godine. Svi su otišli naprijed, ali razlika je i dalje ista“, pojasnio je predsjednik Milanović.

„Naša prilika, vaša prilika kao male zemlje i male zajednice je da probamo biti iznimka, da iz toga izvučemo najveću korist. Nema razloga da se u Komiži, Visu, Hvaru, Braču ne živi jednako dobro kao što se živi u Štajerskoj. Ljudi je malo, znaju raditi, a resursi su nevjerojatni. I to na način na koji vidim da ovdje funkcionira“, zaključio je predsjednik Milanović.