Predsjednik sudjelovao na obilježavanju Dana Grada Solina

0
Foto: PR, Ured predsjednika RH / Filip Glas

U prigodi proslave blagdana Male Gospe i Dana Grada Solina predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Solina. U obraćanju sudionicima svečane sjednice govorio je o uspješnom razvoju grada konstatiravši kako “Solin ne živi od turizma, ali da je od turizma poprimio ono dobro”.

Vidim da među vama vlada razumijevanje i to je jako važno u malim sredinama. Vidim, isto tako, da je u ovom dijelu Dalmacije, kada je u pitanju distribucija lokalne vlasti, sve otišlo na nekoliko strana. I neovisni, i HDZ i SDP, svega tu ima u Splitu, Makarskoj, Omišu, Solinu, svi zajedno borite se za europske fondove, poručio je Predsjednik Solinjankama i Solinjanima istaknuvši kako je to za njega jedina mjera stvarnog uspjeha i jedini kriterij vrednovanja našeg rada, života i djelovanja u Europskoj uniji. Sav onaj zanos, ideje, idealizam je iza nas. Ispred nas je novo financijsko razdoblje u kojem moramo svi zajedno, a to kreće od vas, uz pomoć države, izvući svaki euro novca koji je prije svega naš, istaknuo je predsjednik Milanović.

Podsjetio je na vrijeme prije dvadeset godina kazavši da su tada perspektive i očekivanja bila drukčija. A onda se dogodio 11.9. , kojemu je sada dvadeseta godišnjica, i svijet je otklizao u nekom drugom pravcu. Ja ga 2000. nisam vidio i nisam slutio da će se ovako razvijati. Ostajemo mi tu gdje jesmo, Hrvatski narod u svojoj maloj, posebnoj državi. Ona je nastajala, kao i svaka nacija u mukama, u nedoumicama i dilemama, koje su nas morile i u zanosu koji nas je nosio. Naše pretke, u gluhim razdobljima kada nismo niti znali tko smo i što smo. Sve to skupa je trebalo nekim čudom objediniti, i skupiti i gurnuti naprijed. To je postupak koji je dugo trajao i koliko je kompliciran, na kraju krajeva vidimo i prije nekoliko dana na Cetinju u Crnoj Gori. Nacija nastaje kroz generacije, rekao je Predsjednik.

Čuvajmo svoju naciju, slogu, živimo u miru i razumijevanju sa svojim susjedima i s onima koji su druge vjere i možda nekih drukčijih političkih uvjerenja u našoj zemlji. Budimo svjesni da gradimo Hrvatsku za cijelu sljedeću generaciju, da smo ulaskom u Europsku uniju dali jedan značajan dio svoje suverenosti, ono za čega su naši branitelji, naši vitezovi poginuli. To je veliki dug, time moramo upravljati razumno i u vlastitom interesu kao što čuvate svoj grad ili svoju obitelj, sebično. Tako treba čuvati i voditi Hrvatsku. Unosite u svoj rad zanos, ljubav i poštovanje, zaključio je svoje obraćanje predsjednik Milanović.

Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje vijenaca kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Gospinom Otoku.