Predstavljen program 26.Marulićevih dana

0
Foto: Foto: Paun Paunovic / CROPIX

26. izdanje Festivala hrvatske drame započinje svečanim otvaranjem u četvrtak, 21.travnja u Splitu.

U zgradi HNK otvorit će ga predstava domaćina, Bošnjakova “Kašeta brokava”, a publika će do 28.travnja moći pogledati ukupno 10 predstava po izboru Igora Ružića. Izbornik je birao između 52 prijavljene predstave prošlogodišnje kazališne produkcije , a osim predstava hrvatskih kazališta, na Festival dolaze i drama u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, koprodukcija riječkog kazališta i kazališta iz Ljubljane, Beograda i Skopja, te praško viđenje Krležine “Lede” kojom će se izvan konkurencije, zatvoriti Marulićevi dani.

Prema riječima izbornika, koji je danas na konferenciji za medije predstavio program Festivala, predstave se nadopunjuju u temi blizine smrti , a svaka na svoj način govori o odrastanju, te osobnom kraju ili kraju jedne društvene zajednice ili epohe .

Jedna od stvari koja je mene vodila pri ovom izboru je ta da sam uvijek kad god sam radio, gdje god da sam radio,  pokušavao napraviti jednu vrstu nivelacije između institucionalnog i vaninstitucionalnog kazališta. Kvaliteta je naravno bitna, a ponekad su predstave koje nastaju u podrumu  vrjednije od stvari koje nastaju na velikim scenama.

Ružić se trudio uravnotežiti taj odnos institucionalnih i vaninstitucionalnih predstava, a posebno mu je bilo drago što je mogao birati i među predstavama , kako je rekao , veterana:
Zbog toga mi je bilo zanimljivo da je ove godine  zagrebački redatelj Branko Brezovački napravio predstavu koja je ušla u odabir za Marulićeve dane i  da se ponovo okupila grupa “Kugla” i napravila posvetu sebi samima.

Od klasičnih predstava Ružić je izabrao:
Tu je “Kašeta brokava”, praizvedba hvaljenog Elvisa Bošnjaka i zaista je zgodna predstava.Zatim je tu “Gavella” s , vjerovali ili ne prvom kazališnom inscenacijom  “U registraturi”, zatim Matija Ferlin, zagrebački Hnk u koprodukciji s europskim partnerima.

Ferlinova predstava “Mi smo kraljevi, a ne ljudi”, nastala je na vrlo zanimljiv način, kaže Ružić:
Tekst je izvorno nastao tako da je on snimao djecu i njihove ludosti kakve već djeca mogu izgovoriti , a zatim je uzeo nešto što bi ja cvijet hrvatske dramaturgije, a to su Goran Ferčec i Jasna Žmak da to uobliče u predstavu. To je jako zanimljivo i prilično neponovljivo kazališno iskustvo i pozvao bih sve da je pogledaju. Glumci igraju da igraju djecu koja su mudrija od odraslih.

Program nije alternativan, mišljenje je izbornika Ružića, a intendant splitskog Hnk , Goran Golovko ocijenio je kako je riječ o zanimljivom izboru i producentskim izazovima:
Stoga što se izbornik Ružić nije koncentrirao samo na hrvatski dramski tekst i dramu, već i na sve pojavnosti u našem kazalištu koje uključuju rad na drmaskim tekstovima u subvencioniranim instituacijama do vrlo malih neovisnih skupina eksperimentalne i tragalačke estetike.

Najviše je autorskih projekata u ovogodišnjem programu Festivala, nema Krleže, Vojnovića, Marinkovića, ali ima Desnice, Kovačića i nekih drugih pisaca. Popratni program ove se godine udružuje s “Bookvicom”, a drugi mali pomak uključuje čitanje drugonagrađenog teksta na natječaju “Marin Držić” na katamaranu za vrijeme plovidbe do Šolte.

Kao i svake godine, na otvaranju Marulićevih dana uručit će se nagrade za najbolja dramska djela “Marin Držić”, a predstave su u konkurenciji za festivalske nagrade.