Predstavljen program 67. Splitskog ljeta

0
Foto: PR; HNK Split

U foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split predstavljeno je 67. Splitsko ljeto.

Pod sloganom nema lita do Splita u tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza naš još uvijek jedini operni festival će, osim opernih naslova publici, Splićanima i gostima grada, ponuditi najbolje dramske, plesne i glazbene predstave iz zemlje i inozemstva, ali i izložbe i predstavljanja knjiga, a gradski prostori, parkovi i spomenici kulture razigrat će se u društvu scenske umjetnosti.

Na festivalu će premijerno biti prikazano remek-djelo opernog verizma opera Pietra Mascagnija Cavalleria rusticana , drama Glorija Ranka Marinkovića klasik hrvatskog dramskog pisma 20. stoljeća, nove produkcije baletnih predstava Venatus/Migrations te Mozart à 2 & Don Juan te Misa Mediterana Tonča Huljića, prva pop-misa na svijetu.

Splitsko ljeto održat će se i ove godine u produkciji HNK Split a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Festival će započeti i prije službenog otvorenja, svojevrsnom uvertirom u kojoj će, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Split i splitske Umjetničke akademije, biti izvedena dramska predstava Judita, u godini u kojoj obilježavamo 500. obljetnicu tiskanja prvog književnog djela na hrvatskom jeziku, Marulićeve Judite.

Ovogodišnji program nudi 39 naslova u 47 izvedbi opernih, dramskih, baletnih predstava, koncerata, izložbi, poetskih večeri i promocija knjiga. U glazbenom programu premijerno će, nakon svečanog otvorenja 14. srpnja na Peristilu, operni ansambl HNK Split izvesti jednočinku Pietra Macagnija Cavalleria rusticana remek-djelo opernog verizma. Izvedbom će ravnati maestro Ivo Lipanović, predstavu režira Jelena Bosančić a uz Orkestar i Zbor HNK Split kao solisti nastupit će Kristina Kolar, Max Jota, Bože Jurić Pešić, Antonija Teskera, Ivona Bosančić Lasić, Paolo Gavanelli i Stefany Findrik. Dramski ansambl izvest će premijerno 2. kolovoza na Sustipanu, u režiji Dražena Ferenčine, Gloriju. Protagonisti najpoznatijeg dramskog teksta Ranka Marinkovića, mirakula u šest slika s melodramatskim zapletom ljubavne priče u izoliranoj otočkoj biskupiji, su Katarina Romac u naslovnoj ulozi i Mijo Jurišić. Balet splitskog HNK priprema čak dvije premijere. Na Sustipanu 20. srpnja premijerno će izvesti dva neoklasična baleta Venatus Migrations u koreografiji solista Baleta Aarona Koka, a 13. kolovoza, također na Sustipanu, dvije plesne jednočinke Mozart à 2 & Don Juan postavit će renomirani francuski koreograf Thierry Malandain.

U veličanstvenom ambijentu u Galeriji Meštrović pod autorskim pečatom Tonča Huljića, svima dobro poznatog kao velikog hitmejkera domaće glazbene scene čut ćemo njegovo novo djelo Misa Mediterana, spoj jedinstven spoj duhovne i pop-glazbe. Misa, temeljena na katoličkim zasadama vjerovanja, otvorena je svakome jer, po riječima autora, glazba pripada svima.

Gostujući dramski program obilježit će prva realizacija nedavno potpisanog sporazuma hrvatskih narodnih kazališta o suradnji i razmjeni predstava. Tako će na 67. Splitskom ljetu biti izvedene predstave: Art Yasmine Reza dubrovačkog Kazališta Marina Držića, Kad svijeće dogore Sándora Máraia HNK u Zagrebu, predstavu Kralj Edip Sofokla i Delprata u izvedbi riječkog HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke te monooperu Dnevnik Anne Frank Grigorija Samuiloviča Frida HNK u Varaždinu. Iz Izraela dolazi monodrama Zvižduk – Moja majka je bila Mengeleova tajnica izraelskog pisca Jacoba Buchana o traumama prve generacije potomaka žrtava holokausta. Teatar Exit i Zagrebački glumački atelje izvest će predstavu Voliš li me Andreja Vajeveca, Kazalište Prijatelj predstavu za velike i male Hrvatske vile i vještice a Gradsko kazalište mladih predstavu Psi, pare i pištolji nastalu po Čehovljevim dramama Medvjed ProsidbaVaraš ga, ne ostavljaš ga je šanson-kabare Arijane Čuline. Već kultna predstava Smij i suze straega Splita Ivana Kovačića vraća se na Sustipan.

Osim premijerne opere Cavalleria rusticana Opera HNK Split reprizno će na Peristilu po dva puta izvesti Verdijeve Lombardijce  i Nabucco te Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca na pozornici na otvorenom kraj vrličke Česme.

Koncertni je program bogat i raznovrstan. Odvijat će se na novouređenom Trgu Gaje Bulata pred Kazalištem gdje će se održavati besplatni koncerti kao poklon građanstvu i gostima Splita te u Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu. U Kaštilcu će tako nastupiti flautistica Renata Penezić i gitarist Darko Petrinjak, bariton Matija Meić, Zbor HNK Split s programom hrvatskih antologijskih pjesama, Zagrebački kvartet ali i diva hrvatske zabavne glazbe Radojka Šverko, te Ivo Perkušić i mandolinski orkestar Sanctus Domnio s programom fado pjesama. Na Trgu Gaje Bulata muzicirat će Hrvatski gitarski kvartet, Oleg Ponomarev i Stolen Chicken Band koji će izvoditi popularnu irsku glazbu te kvartet trombona, rock band i gudači Opere HNK Split na koncertu nazvanom Queen Forever. Bogat je i izložbeni program s izložbama suvremenih djela, fotografija Borisa Bućana, izložbom suvremenog hrvatskog kipara Peruška Bogdanića, Arijana Čulina, Ljiljana Bašić i Miro Zovko postavit će izložbu slika Sve moje boje a mladi arajevski akademski slikar Marko Kusmuk predstavit će 40 ulja na platnu velikog formatau Galeriji Emanuela Vidovića.

Nekoliko promocija knjiga održat će se, povodom Godine čitanja 2021. U suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića.

U suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Stožerom za civilnu zaštitu grada Splita sve će predstave biti organizirane poštivajući propisane protuepidemijske mjere.