Predstavljen projekt VolON – pojačaj volontiranje!

0

U Splitu je predstavljen projekt VolON – pojačaj volontiranje! Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost projekta i iznos EU potpore je 848 tisuća kuna.

Projekt provode udruga SKAC Palma iz Zagreba u partnerstvu s udrugom SKAC_St iz Splita, Svjetskim savezom mladih Hrvatska te pet srednjih škola i učeničkim domom iz Zagreba, Dugog Sela, Vukovara i Splita u trajanju od dvije školske godine.

Cilj projekta je razviti i provesti kvalitetne i održive programe školskog volontiranja i odgoja za volontiranje u partnerskim odgojno – obrazovnim institucijama putem osnivanja školskih volonterskih klubova te osnažiti partnerske udruge i institucije, organizatore volontiranja, za učinkovit menadžment volontera. Izraženo u brojkama:  projektom VolON u četiri će se hrvatska grada okupiti 120 učenika volontera, 15 školskih koordinatora volontera, 32 volontera mentora, 29 partnerskih i suradničkih organizacija i ostvariti 7200 volonterskih sati.

Predstavljanje u Splitu održano je u prostorima knjižnice triju škola koje sudjeluju u projektu: Prirodoslovne tehničke škole – Split, Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split te Graditeljsko-geodetske tehničke škole Split. Sve okupljene uvodno su pozdravili ravnatelji škola: Marija Pustak, Ivan Kovačević i Filip Relja.

Okupljenima se u ime Grada Splita obratio i stručni referent Hrvoje Matas koji je izrazio želju da se u projekt uključi što više mladih te ponudio savjet, pomoć i potporu u provedbi projekta. Manuela Mirt, predsjednica udruge SKAC Split izrazila je zadovoljstvo početkom projekta i ostvarenom suradnjom s partnerima te istakla sve prednosti koje ovaj projekt može donijeti svima uključenima.

Paula Mužinić, koordinatorica projekta na području Splita, ukratko je predstavila glavne ciljeve projekta i aktivnosti koji slijede u ovoj i sljedećoj školskoj godini. Također, zahvalila je partnerima na aktivnoj suradnji od samog početka projekta.

Profesori koordinatori projekta za tri splitske škole: Marija Kapović, Matija Zekić Dragun Ana Nikolić, Sandra Bešker, Silvio Puljić i Ana Topić, predstavili su se svima okupljenima te najavili pokretanje školskih volonterskih klubova u sljedećem polugodištu. Pozvali su učenike i kolege profesore da se uključe u projekt te istaknuli kako volontiranje zapravo najviše daje upravo onima koji volontiraju.

Na samom kraju predstavljanja, svoje iskustvo volontiranja podijelio je Jure Muslim, učenik Graditeljsko – geodetske tehničke škole – Split. Svojom jednostavnom i iskrenom pričom oduševio je sve prisutne te još jednom potaknuo svoje vršnjake da se odvaže volontirati.