Predstavljena urbanistička politika Grada Splita do 2026.

0
Foto: PR; Grad Split

Gradonačelnik Ivica Puljak predstavio je danas javnosti urbanističku politiku Grada Splita za razdoblje od 2021. – 2026. godine. – Urbanistička politika Grada Splita dio je procesa izrade i implementacije Strategije razvoja grada Splita do 2030. godine.

Ova urbanistička politika po prvi puta naglašava participativnu komponentu kroz koju želimo uključiti sve naše građane i stručnjake iz Splita i šireg područja, zatim zelenu i ekološku komponentu koju uključuju svi razvojni dokumenti modernih gradova u svijetu, stručnu i znanstvenu komponentu bez koje ne možemo osigurati kvalitetu i provedbu, a što nam je cilj, te na kraju političku komponentu, a to je da ćemo po ovom pitanju težiti najširem mogućem konsenzusu, kazao je gradonačelnik Puljak izdvajajući najvažnije odrednice urbanističke politike Grada Splita, koja je zapravo prvi cjeloviti model upravljanja prostorom.

Predstavivši koordinacijsko tijelo koje je zaduženo za provođenje urbanističke politike Grada, a koje, pored gradonačelnika čine još i njegovi zamjenici, pročelnik resorne službe, budući ravnatelj ‘oživljenog’ Zavoda za prostorno uređenje Grada Splita, predsjednik Gradskog vijeća te predsjednik Komisije za urbanizam, gradonačelnik Puljak je kazao da su već započete aktivnosti na implementaciji gradske urbanističke politike. Tako su, prema riječima gradonačelnika, započete radnje na izmjenama postojećeg GUP-a, pripreme anketnog urbanističkog natječaja za Istočnu obalu, pripreme analiza i studija koje služe kao podloga s ciljem da se u roku od 5 godina donese novi GUP, jedan od najvažnijih dokumenata za razvoj grada.

Novi GUP neće biti ‘samo papir’ ili ‘samo dokument’ nego njime uistinu određujemo nove principe upravljanja prostorom i definiramo novu perspektivu razvoja grada, ne samo u urbanističkom nego i u širem društvenom smislu, podvukao je gradonačelnik Puljak poručivši: Taj dokument mora biti rezultat dogovora sviju i želimo da se u ovaj proces uključe svi, stručna, ali i sva zainteresirana javnost. Ova urbanistička politika zasnovana je na stručnosti, ali i širokoj participativnosti i veselim se da ćemo za 5 godina dobiti dokument koji će odrediti budućnost ne samo grada Splita nego i cijele Dalmacije i cijelog ovog područja.