Premijerom Verdijeve opere “Lombardijci” počinje 66. Splitsko ljeto

0
Foto: HNK Split

Premijerom Verdijeve opee “Lombardijci” večeras počinje 66. Splitsko ljeto tijekom kojega će do 17. kolovoza biti prikazana 32 naslova u 44 izvedbe, priopćilo je Hrvatsko narodno kazalište (HNK) iz Splita.

Program otvorenja festivala, koji će tijekom 32 festivalska dana publici ponudit pet premijera u vlastitoj produkciji, počet će podizanjem zastave Splitskoga ljeta na središnjem carskom trgu drevne Dioklecijanove palače, a festival će otvoriti splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Završetak festivala planiran je za 14. kolovoza, kada će biti dodijeljene tradicionalne nagrade Judita, a prvi put će u tzv. post festum programu u sklopu Splitskog ljeta biti održana dva koncerta i u danima službenog zatvaranja.

Na svečanom otvorenju operu Giuseppea Verdija “Lombardijci” izvest će solisti, Orkestar, Zbor i Balet HNK Split, a iz HNK podsjećaju da je ta opera prvu hrvatsku izvedbu imala upravo u splitskom HNK 1994.

Maestro Ivo Lipanović ravnat će i novim splitskim izdanjem ove rane Verdijeve opere, a premijera koincidira i s dvije vrijedne osobne umjetničke obljetnice.

“Nacionalni prvak splitske Opere, bas Ivica Čikeš obilježava 30, a redatelj Robert Bošković 20 godina umjetničkog rada”, naglašavaju iz HNK i dodaje kako će se Ivica Čikeš, koji je prije četvrt stoljeća u “Lombardijcima” tumačio manju ulogu Pirra sada predstaviti kao Pagano u ulozi koja je, po riječima maestra Lipanovića vrlo zahtjevna i teška, između ostalog i zato što u prvom činu treba biti bariton, a u ostala tri bas.